ßßß
Sezon ogórkowy w pełni, więc czas wziąć się za przetworyDzisiejszych ogórasów pierwszy raz skosztowałam w akademiku. Współlokatorka przywiozła je z Mazur. Bardzo mi posmakowały, choć pikantne są jak diabli. Sąsiedzi z Portugalii stwierdzili nawet że chyba chcemy ich otruć. Nie zrażajcie się jednak opisem i spróbujcie samiOgórki w chiliSkładniki2kg ogórków (tutaj nadadzą się te większe, bo i tak kroimy je w grube plastry)1,5 łyżki soli1,5 szkl octu 10% (ja podwoiłam ilość zalewy, aby mieć pewność, że starczy)0,5kg cukru1 główka czosnku4-5 łyżek oleju1 płaska łyżka chiliSposób przygotowaniaKrok 1
Ogórki pokroić, dodać 1,5 łyżki soli, odstawić na 2 godziny. Odcedzić.Krok 2Przygotować zalewę z podanych składników. Przyznam, że ostatnio, kiedy robiłam te ogórki, zabrakło mi trochę więc tym razem przygotowałam podwójną porcję zalewy. Zostało mi jeszcze trochę, ale może wykorzystam niedługo. Aby idealnie wycelować w ilość trzeba by przygotować 1,5 porcji.Krok 3Podgotować ogórki w zalewie. Czosnek nakładać na koniec gotowania. Nakładać do słoików. Należy uważać, aby gwinty słoików oraz zakrętki były suche! Zalewa ma pokrywać wszystkie ogórki.