Wykonanie
Przepis na
sałatkę z
cukinii z
chilli i
czosnkiem dostałam od cioci. Robiłam według tego przepisu również
ogórki. Jest słodko-ostra i jest świetnym dodatkiem do obiadu. Według przepisu nie trzeba pasteryzować sałatki, zapewne dzięki dodatkowi
oleju, który tworzy ochronę przed psuciem się.
2kg
cukinii2 łyżki
soli1 łyżeczka
chilli2 główki
czosnkuZalewa:2 szklanki
cukru1 ½ szklanki
octu6 łyżek
olejuCukinię pokroić dowolnie, ja zrobiłam "wstążki" na obieraczce do warzyw. Posolić dwoma łyżkami
soli i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odcedzić
wodę, dodać pokrojony w plastry
czosnek i łyżeczkę
chilli, wymieszać. Ugotować zalewę z
cukru,
octu i
oleju, gorącą zalewą zalać
cukinię i odstawić na 12 godzin. Zimną
sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i gotowe. Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Z podanych porcji wychodzi ok. 5-6 słoików.