Wykonanie
W lecie robiłam dużo
przetworów na zimę, jednak nie prowadziłam jeszcze bloga, więc zdjęć nie porobiłam ;) nadrobię to w tym sezonie, pokaże Wam co robię od lat a zademonstruję też nowości, gdzieś podpatrzone, przeczytane...Jednak w zimowo popołudnie wyciągnęłam do obiadu
Sałatkę z
Ogórków z
Chili i
Czosnkiem, którą zrobiłam pierwszy raz z moim mężem w sezonie letnim ;) Przepis podpatrzyłam na blogu u Ewy, podobnie jak
Sałatkę z
Cukinii i
Chili na Zimę ;)


- 3 kg
ogórków- 2 łyżki
soli- 1 szklanka
octu- 1,5 łyżeczki
chili- 0,5 kg
cukru- 4 łyżki
oleju- 1 główka
czosnku-
ogórki dokładnie wyszorować, razem ze skórą pokroić w cieniutkie plasterki, posolić, odstawić na 2-3 godz.- zlać sok, dodać
chili i
czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, wymieszać i zostawić na kolejne 2-3 godz.- zagotować
ocet,
olej i
cukier - wrzątkiem zalać
ogórki, odstawić na kolejne 2-3 godz.- ciasno układać do wyparzonych słoików, polewając po górze powstałym
sokiem- mocno zakręcić, pasteryzować ok. 7 min.- wystudzić, wynieść do piwnicySmacznego.źródło: MojeTworyPrzetwory