Wykonanie
Resztę zebranych na działce
ogórków zrobiłam na pikantnie. Robi się je bardzo szybko i są gotowe do jedzenia po 24 godzinach.
2 kg gruntowych
ogórków4 łyżki
soli3 główki
czosnku3 łyżeczki
chili12 łyżek
oleju1,5 szklanki
octu2 szklanki
cukruWykonanie;
Ogórki umyć i pokroić w grubsze plastry lub ćwiartki, zasolić i odstawić na 12 godzin. Po 12 godzinach odlać
wodę, dodać
czosnek, jeżeli jest duży to pokroić, dodać
chili i wymieszać. Zagotować
ocet z
cukrem i
olejem i gorącą zalewą zalać
ogórki. pozostawić na kolejne 12 godzin.
Ogórki są dobre gdy opadną na dno. Przełożyć do słoików i zamknąć. Jeżeli są przechowywane w chłodnym pomieszczeniu nie należy ich pasteryzować, ale ja dla pewności odlewam zalewę, doprowadzam do wrzenia i gorącą zalewam
ogórki w słoikach, a następnie odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia.Smacznego!