Wykonanie
Pikantny sposób przygotowania
ogórków do słoików.
Czosnek,
chili w połączeniu ze słodko-kwaśną zalewą tworzą niezwykle wyrazisty smak. Pasują idealnie jako zwykła
sałatka do obiadu, na kanapkę czy jako zakąska.
Składniki:- około 2 kg
ogórków- 1,5 główki
czosnku- 1/2 szklanki
oleju roślinnego- szklanka
octu- 1,5 szklanki
cukru- 2,5 łyżeczki sproszkowanej
papryczki chili lub 2 świeże papryczki- 2 łyżki
soliPrzygotowanie:
Ogórki dokładnie umyć, pokroić w 0,5-1 cm plasterki, przełożyć do miski, zasypać
solą, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Ja kroję
ogórki w plasterki, gdyż lubię ich smak na kanapce z
wędliną, można je pokroić w inny sposób, w paski, ćwiartki czy użyć malutkich ogóreczków w całości. Sposób krojenia jest uzależniony od późniejszego przeznaczenia. Odlać powstały sok z
ogórków, dodać pokrojony w plasterki
czosnek, zasypać
chilli (sproszkowaną lub pokrojoną). Dokładnie wymieszać. Przygotować zalewę: wymieszać
ocet,
olej i
cukier oraz podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Gorącą zalewę dodać do
ogórków, zamieszać. Odstawić na kilka godzin.
Ogórki przełożyć wraz z zalewą do niewielkich uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręcić i wekować 15-20 minut od momentu zagotowania się
wody.