ßßß Cookit - przepis na "Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę"

"Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę"

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 października 2015 r. Te pyszne chrupiące plasterki ogórków owiane nutą pikanterii, doskonale spełniają się jako dodatek do pieczonych mięs kiełbas, czy pasztetów. Przyznaję, nie sądziłam, iż melanż ogórka z chili wzajemnie się uzupełnia dając temu wyraz w teksturze kolorze i smaku. Ten przepis zachwyci wszystkich miłośników przetworów z tych warzyw, dlatego warto nimi zapełnić domową spiżarnię. Do tej sałatki świetnie nadają się ogórki wyrośnięte bądź powyginane,
których nijak nie włożymy do słoika. Polecam :-) Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 października .
Spośród różnych przepisów, właśnie ten przykuł moją uwagę - uważam, że jest nieszablonowy. Dodatkowym atutem jest jego prostota i łatwość wykonania, dająca fascynujący efekt.
Oceny: 5 , 0
Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 9 godz. i 30 min
Liczba porcji: 5 słoików 0 , 5 l
Rozmiar porcji: 1 słoik 0 , 5 l
Składniki:
ogórki gruntowe : 3 kg
sól : 2 łyżki
ocet : 1 szklanka
chili : 1,5 łyżeczki
cukier : 1/2 kg
olej : 4 łyżki
czosnek : 1 główka
Przygotowanie:
ogórki myję kroję w cienkie plasterki razem ze skórką, solę i odstawiam na 2-3 godziny
zlewam sok dodaję pokrojoną w cieniusieńkie plasterki główkę czosnku (ewentualnie można przecisnąć przez praskę ale z pokrojonymi jest lepsza), dodaję chili, dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 godziny
przygotowuję marynatę - ocet cukier i olej doprowadzam do zagotowania i wrzątkiem zalewam ogórki, ponownie odstawiam na 2-3 godziny
wkładam do słoików, ciasno uciskając z wierzchu delikatnie zalewam powstałym sokiem - ogórki maja być nim tylko przykryte
pasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 120oC - 15 minut
Smacznego :-)
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2015/10/saatka-z-ogorkow-z-czosnkiem-i-chili-na.html