Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 2 października 2015 r. Te pyszne chrupiące plasterki
ogórków owiane nutą pikanterii, doskonale spełniają się jako dodatek do
pieczonych mięs kiełbas, czy pasztetów. Przyznaję, nie sądziłam, iż melanż
ogórka z
chili wzajemnie się uzupełnia dając temu wyraz w teksturze kolorze i smaku. Ten przepis zachwyci wszystkich miłośników
przetworów z tych warzyw, dlatego warto nimi zapełnić domową spiżarnię. Do tej sałatki świetnie nadają się
ogórki wyrośnięte bądź powyginane,których nijak nie włożymy do słoika. Polecam :-)
Sałatka z
ogórków z
czosnkiem i
chili na zimęAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 4 października .Spośród różnych przepisów, właśnie ten przykuł moją uwagę - uważam, że jest nieszablonowy. Dodatkowym atutem jest jego prostota i łatwość wykonania, dająca fascynujący efekt.Oceny: 5 , 0Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 9 godz. i 30 minLiczba porcji: 5 słoików 0 , 5 lRozmiar porcji: 1 słoik 0 , 5 lSkładniki:
ogórki gruntowe : 3 kg
sól : 2 łyżki
ocet : 1 szklanka
chili : 1,5 łyżeczki
cukier : 1/2 kg
olej : 4 łyżki
czosnek : 1 główkaPrzygotowanie:
ogórki myję kroję w cienkie plasterki razem ze skórką,
solę i odstawiam na 2-3 godzinyzlewam sok dodaję pokrojoną w cieniusieńkie plasterki główkę
czosnku (ewentualnie można przecisnąć przez praskę ale z pokrojonymi jest lepsza), dodaję
chili, dokładnie mieszam i odstawiam na kolejne 2-3 godzinyprzygotowuję marynatę -
ocet cukier i
olej doprowadzam do zagotowania i wrzątkiem zalewam
ogórki, ponownie odstawiam na 2-3 godzinywkładam do słoików, ciasno uciskając z wierzchu delikatnie zalewam powstałym
sokiem -
ogórki maja być nim tylko przykrytepasteryzuję w piekarniku nagrzanym do 120oC - 15 minutSmacznego :-)