Wykonanie

To danie zaskoczyło mnie swoim smakiem, chociaż prostota przepisu wcale na to nie wskazuje. Efekt połączenia tych składników jest wyjątkowo udany i śmiało
mogę stwierdzić, że na pewno jeszcze przygotuję taki
makaron na jakiś szybki obiad. Niektórzy nie lubią
bakłażana, ale w tym wydaniu naprawdę zyskuje, choć można go też zastąpić
cukinią czy
grzybami shiitake. Do tego świeża
bazylia i mój ulubiony
sos ostrygowy. Pycha!- 1 łyżka
sosu ostrygowego- 1/2 - 1 łyżka
oleju sezamowego- 1 łyżeczka
cukru- 1/2
bakłażana- 1 łyżka
oleju- 1
szalotka- 2 ząbki
czosnku- 160g
makaronu lo mein (użyłam innego)- kilkanaście listków
bazylii1) Wymieszać
sos ostrygowy,
olej sezamowy i
cukier.2) Na patelni rozgrzać 2/3
oleju i dodać
bakłażanapokrojonego na pół i na niezbyt grube plastry.3) Smażyć przez 4 minuty, mieszając i odwracając.4) Przesunąć na bok patelni, wlać resztę
oleju i dodać posiekaną
szalotkę i
czosnek.5) Smażyć, mieszając, przez pół minuty.6) Dodać ugotowany w międzyczasie
makaron i przygotowany sos.7) Dokładnie wymieszać i podawać przybrane porwaną
bazylią.Inspiracja stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal