ßßß Cookit - przepis na Zupa z cukinią, kukurydzą i ziemniakami

Zupa z cukinią, kukurydzą i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Składniki
5 - 6 porcji
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
400 g mielonego mięsa*
2,5 litra rosołu lub bulionu**
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki szafranu
warzywa: 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchewka, 500 g ziemniaków, 1 kukurydza (lub mała puszka kukurydzy), 1 mała cukinia
1 pomidor
1/2 szklanki komosy ryżowej***
gałązka szczypiorku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
W większym garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowiony czosnek. Dodać mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, kminem, ostrą papryką i szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.
Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać: ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i wlać gorący bulion. Zagotować. Dodać suchą kaszę lub komosę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.
Na koniec dodać pokrojonego na plasterki pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki. Podawać gorącą. Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Wskazówki
* użyłam mielonej łopatki cielęcej, ale może być filet z indyka
** użyłam domowego rosołu ugotowanego na warzywach i indyczym udźcu z kością
*** użyłam czerwonej, może być też 1/3 szklanki kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki ryżu brązowego
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/zupy/zupa_z_cukinia_kukurydza/przepis.html