Wykonanie
Składniki5 - 6 porcji1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła400 g
mielonego mięsa*2,5 litra rosołu lub
bulionu**
przyprawy:
sól,
pieprz, 1 łyżeczka
kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki
ostrej papryki w proszku, opcjonalnie - jeśli lubimy - pół łyżeczki
szafranuwarzywa: 1
cebula, 1 ząbek
czosnku, 1
marchewka, 500 g
ziemniaków, 1
kukurydza (lub mała puszka
kukurydzy), 1 mała
cukinia1
pomidor1/2 szklanki komosy ryżowej***gałązka
szczypiorku4 łyżki posiekanej
natki pietruszkiPrzygotowanieW większym garnku na
oliwie i
maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę i przepołowiony
czosnek. Dodać
mielone mięso i dokładnie je obsmażyć. Doprawić
solą,
pieprzem,
kurkumą,
kminem,
ostrą papryką i
szafranem i smażyć przez 1-2 minuty.Dodawać kolejno warzywa i po 1-2 minuty je obsmażać:
ziarna kukurydzy obkrojone z kolby, obraną i pokrojoną na plasterki
marchewkę, obrane i pokrojone
ziemniaki. Uważać aby warzywa się nie przypalały.Następnie dodać pokrojoną w kostkę
cukinię i wlać gorący
bulion. Zagotować. Dodać suchą
kaszę lub komosę. Gotować wszystko przez ok. 25 - 30 minut do miękkości warzyw.Na koniec dodać pokrojonego na plasterki
pomidora i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać posiekany
szczypiorek oraz
natkę pietruszki. Podawać gorącą. Można zamknąć w słoikach i po ostudzeniu przechowywać w lodówce.Wskazówki* użyłam mielonej
łopatki cielęcej, ale może być
filet z indyka** użyłam domowego rosołu ugotowanego na warzywach i indyczym udźcu z kością*** użyłam czerwonej, może być też 1/3 szklanki
kaszy jaglanej lub jęczmiennej lub 1/2 szklanki
ryżu brązowego