ßßß Cookit - przepis na Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Składniki
1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
5 pomidorów
1 cebula
4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy extra vergine
60 ml mleka kokosowego lub śmietanki kremówki
przyprawy: ok 1/3 łyżeczki soli, ok. 1/4 łyżeczki pieprzu, po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, ostrej papryki i mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie
Piekarnik nastawić na 190 st C . Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać. Pomidory umyć i przekroić poziomo na pół. Cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski). Dynię, pomidory (rozcięciem do góry), cebulą i czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut .
Przygotować upieczone warzywa: dynię pokroić na mniejsze kawałki, pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona (zachować sok), cebulę i czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.
Warzywa wraz z sokiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać bulion (można dodać na początek mniej bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej), oliwę, śmietankę oraz przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z ugotowaną/ upieczoną kukurydzą oraz opcjonalnie ze świeżym oregano.
Propozycja podania
Pieczona kukurydza z masłem chili i listki świeżego oregano.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html