Wykonanie
Składniki1200 g dyni (zważonej przed obraniem)5
pomidorów1
cebula4 duże ząbki
czosnku (w łupinach)500 ml
bulionu2 łyżki
oliwy extra vergine60 ml
mleka kokosowego lub
śmietanki kremówkiprzyprawy: ok 1/3 łyżeczki
soli, ok. 1/4 łyżeczki
pieprzu, po 1/2 łyżeczki
suszonego oregano,
ostrej papryki i mielonego
kminu rzymskiego, 1 łyżeczka
kurkumyPrzygotowaniePiekarnik nastawić na 190 st C .
Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona, obrać.
Pomidory umyć i przekroić poziomo na pół.
Cebulę przekroić na pół (zostawić zewnętrzne łuski).
Dynię,
pomidory (rozcięciem do góry),
cebulą i
czosnek wyłożyć na blachę piekarnika i piec 70 minut .Przygotować upieczone warzywa:
dynię pokroić na mniejsze kawałki,
pomidory obrać ze skórki, łyżeczką wyjąć i wyrzucić nasiona (zachować sok),
cebulę i
czosnek obrać z zewnętrznej warstwy.Warzywa wraz z
sokiem włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać
bulion (można dodać na początek mniej
bulionu i w razie potrzeby później dolać więcej),
oliwę,
śmietankę oraz
przyprawy i bardzo dokładnie zmiksować. Przelać do garnka i zagotować. Podawać z ugotowaną/ upieczoną
kukurydzą oraz opcjonalnie ze świeżym
oregano.Propozycja podaniaPieczona
kukurydza z
masłem chili i listki świeżego
oregano.