ßßß Cookit - przepis na Czas na kukurydzę

Czas na kukurydzę

nazwa

Wykonanie

W Polsce kukurydza jest popularna tylko wersji sałatkowej, czyli w puszce.
Niestety w kuchni mało doceniana jest wersja świeża.
Osobiście doceniam obydwie wersje, i kiedy przychodzi sezon na kolby lubię jeść je gotowane, podawane z masłem i solą.
A w tym roku ugotowałam kukurydziany krem
Oto efekt
Zupa krem z kukurydzy
Składniki:
~ około 1 litra bulionu
~ 3 kolby kukurydzy
~ 1 cebula
~ 1 ząbek czosnku
~ przyprawy
sól
pieprz
chilli
gałka muszkatołowa (dodałam świeżą)
kurkuma- dla koloru
~ 1 łyżka masła
~ słodka śmietana/ smażony boczek- do dekoracji :)
Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć w dużym rondlu na oleju z dodatkiem masła.
Do zrumienionej cebuli dodać posiekany ząbek czosnku. Ziarna kukurydzy odcinać z kolby w pozycji pionowej. Wrzucić je do cebuli i chwilę podsmażyć.
Całość podlać chochlą bulionu, dusić.
W momencie gdy rosół wyparuję, wlać jego kolejną porcję. Gdy kukurydza będzie już miękka całość zblenderować. W miedzy czasie dorzucić łyżkę masła. Jeśli zupa będzie za gęsta, to należny dolać jeszcze bulionu.
Na koniec doprawić do smaku według uznania ( u mnie ten krem był dość pikantny ;)
Podawać gorące z łyżką śmietany oraz podsmażonym boczkiem.
About Paula
Źródło:http://zielonazapaska.blogspot.com/2014/08/czas-na-kukurydze.html