Wykonanie
W Polsce
kukurydza jest popularna tylko wersji sałatkowej, czyli w puszce.Niestety w kuchni mało doceniana jest wersja świeża.Osobiście doceniam obydwie wersje, i kiedy przychodzi sezon na kolby lubię jeść je gotowane, podawane z
masłem i
solą.A w tym roku ugotowałam kukurydziany kremOto efekt
Zupa krem z
kukurydzySkładniki:~ około 1 litra
bulionu~ 3
kolby kukurydzy~ 1
cebula~ 1 ząbek
czosnku~
przyprawysólpieprzchilligałka muszkatołowa (dodałam świeżą)
kurkuma- dla koloru~ 1 łyżka
masła~ słodka śmietana/
smażony boczek- do dekoracji :)
Cebulę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć w dużym rondlu na
oleju z dodatkiem
masła.Do zrumienionej
cebuli dodać posiekany ząbek
czosnku.
Ziarna kukurydzy odcinać z kolby w pozycji pionowej. Wrzucić je do
cebuli i chwilę podsmażyć.Całość podlać chochlą
bulionu, dusić.W momencie gdy rosół wyparuję, wlać jego kolejną porcję. Gdy
kukurydza będzie już miękka całość zblenderować. W
miedzy czasie dorzucić łyżkę
masła. Jeśli zupa będzie za gęsta, to należny dolać jeszcze
bulionu.Na koniec doprawić do smaku według uznania ( u mnie ten krem był dość pikantny ;)Podawać gorące z łyżką
śmietany oraz podsmażonym
boczkiem.About Paula