1 porcja zupy ma ok 135 kcalSkładniki na zupę ( ok.5 porcji):3 kolby kukurydzy lub 3 szklanki kukurydzy z puszki1/3 papryczki chiliSerek Philadelphia1 cebula3 ząbki czosnku100 ml bulionu rosołowego3 łyżeczki masłaSkładniki na salsę:szczypiorek3 łyżki kukurydzypół papryczki chilioliwa z oliwekcytrynasólpieprzPrzygotowanie:Zaczynamy od rozpuszczenia w garnku 3 łyżek masła.W czasie gdy masełko się rozpuszcza kroimy w kostkę cebulkę i czosnek.Następnie obdzieramy z ziaren kolby kukurydzy. Najwygodniej jest przekroić kolbę na pół i jednym pociągnięciem noża od góry do dołu zedrzeć ziarna. Powinny odejść bez problemu. Nie wyrzucamy obranej kolby, ponieważ później będzie nam potrzebna.Papryczkę chili siekamy.Do roztopionego masła wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy ( do momentu aż się zarumieni), pod koniec smażenia cebuli dorzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek.Następnie wrzucamy obrane z ziaren kolby kukurydzy i smażymy ok 3 min.Wyciągamy kolby kukurydzy ( teraz już nie będą nam potrzebne) i dorzucamy ziarna kukurydzy oraz papryczkę chili.i smażymy przez 3 min.Wyjmujemy 3 łyżki kukurydzy, która będzie nam potrzebna do salsy.Następnie dolewamy bulion rosołowy i gotujemy 10 min.Na koniec dodajemy serek philadelphia i gotujemy aż do rozpuszczenia. Następnie zupę miksujemy blenderem, przelewamy zupę przez gęste sito i przecieramy.Przygotowanie salsy:Siekamy papryczkę chili i szczypiorek, dodajemy odłożone wcześniej ziarna kukurydzy i wszytko razem mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy wszytko pieprzem i solą.SMACZNEGO!!