Wykonanie
Istnieją różne rodzaje jedzenia. Takie, które wygląda, ale niekoniecznie smakuje, takie, na które lepiej nie patrzeć, ale zanim jeszcze przełkniesz pierwszy kęs, już pragniesz następnego. Są też takie dania, które i prezencją i smakiem zwalają z nóg. W tym pozytywnym sensie, oczywiście. Każdy z nas chce, by jego kuchnia była właśnie taka. POWALAJĄCA. By każdego dnia domownicy i przyjaciele wyczekiwali na obiad wiedząc, że to będzie coś wyjątkowego. Jednak często te pomysłowe dania wymagają mnóstwa pracy i pieniędzy, a efekt końcowy może i jest wspaniały, ale niekoniecznie...sycący. A po długim, wyczerpującym dniu wszyscy chcą czegoś, co pokrzepi i wypełni burczący brzuch błogim spokojem. Jak więc wyczarować coś z niczego, najlepiej zdrowego, dodatkowo w miarę ładnego i gotowego zaspokoić nawet największe głodomory?Dziś znalazłam na to odpowiedź i wszyscy w domu zgodnie najedli się ... zupą.
Składniki na 5-6 porcji :420 g
mięsa mielonego1
cebula pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku posiekany w plasterki1 łyżka
oleju i 1 łyżka
masła klarowanego3/4 puszki
kukurydzy (bez soku)1 spora
marchewka1 mała
cukinia500 g
ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2,5 litra
bulionu drobiowo -warzywnego1
pomidor pokrojony w słupki1/2 szklanki
kaszy jaglanej (suchej)1 łyżka
szczypiorkugarść posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz, 1 łyżeczka
kurkumy, 1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczki
papryki ostrej w proszkuPrzygotowanie:Przygotuj wszystkie warzywa: obierz i pokrój
cebulę i
czosnek, odcedź
kukurydzę,
marchewkę obierz i pokrój w talarki,
cukinię obierz ze skóry( jeśli nie chcesz, nie musisz tego robić), wyjmij środek z pestkami i pokrój w kostkę,
ziemniaki też obierz i pokrój w kostkę.W oddzielnym rondlu ugotuj
bulion. Do dużego garnka wlej
olej i wrzuć
masło, niech się rozpuści. Na małym ogniu zeszklij
cebulę i
czosnek. Wrzuć
mięso mielone, rozdrobnij
łopatką i dokładnie obsmaż. Dodaj
przyprawy :
sól,
pieprz,
kurkumę,
kmin i
paprykę, wymieszaj i podsmażaj jeszcze 2 minuty.Dodaj
kukurydzę i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć
marchewkę, po chwili
ziemniaki, a na końcu
cukinię. Wlej
bulion, przykryj garnek i zostaw do zagotowania. Kiedy to nastąpi, wsyp
kaszę jaglaną. Gotuj wszystko na średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny.W międzyczasie przygotuj
pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj
szczypiorek i
natkę pietruszki.Na koniec gotowania dodaj do zupy
pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć
szczypiorek plus
pietruszkę.Podawaj gorącą.Idealna na zimne wieczory.Smacznego,Paulina