Wykonanie


Mocno doprawione d anie obiadowe, w stylu indyjskim. W oryginale, w książce Billa Grangera "Nakarm mnie", podawane z raitą ze
szpinakiem (to rodzaj
sosu jogurtowego z
czosnkiem i
szpinakiem), pastą sambal z
miętą i pilawem z
żurawiną i
orzechami nerkowca (czyli
ryżem z dodatkami). Może kiedyś pokuszę się o te wszystkie dodatki, ale już same klopsiki wydawały mi się interesujące, a nie chciałam spędzać w kuchni połowy dnia, więc zrobiłam tylko klopsiki. Całość przygotowań zajęła mi 45 minut.Podawałam z ugotowanym
ryżem basmati, drugim razem z
ziemniakami.
Kolendry nie dałam tylko dlatego, że zimą jest trudno dostępna.
Natka pietruszki godnie ją zastąpiła.Z podanego niżej przepisu wyszło mi 19 sporych klopsików, dla 4-5 głodnych osób.Składniki:500 g
mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego (użyłam mielonej
wieprzowiny:
mięsa z
szynki)1 mała
cebula60 g świeżej
bułki tartej z
białego pieczywa1
jajko średniej wielkości, roztrzepane widelcem1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego (kuminu)1 łyżeczka
słodkiej papryki1 strąk czerwonego
chili, posiekany (albo 1-2 suszone strąki, z pestkami lub bez - wg uznania, ew.
cayenne w proszku)
sól,
pieprz czarny3 łyżki stołowe
oleju lub
oliwy3 łyżki posiekanej
natki pietruszki i 5 łyżek posiekanej
natki kolendy (ja użyłam 2 łyżki
natki pietruszki i mieszankę
ziół mrożonych - 75 g)
Sos pomidorowy:2 łyżki stołowe
oliwy1
cebula2 ząbki czosku1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka stołowa świeżo startego korzenia
imbiru (obranego)2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego (kuminu)1 łyżeczka pasty z tamaryndowca lub 2 łyżki stołowe
soku z limonki (użyłam
soku z limonki)2 x 400 g siekanych
pomidorów z puszki (dałam 700 g
przecieru pomidorowego z kartonu)1 łyżeczka
cukrusól,
pieprzdo posypania dania:
natka kolendry lub
pietruszkiWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 220 st. C.Klopsiki: nałożyć do sporej miski
mięso mielone,
cebulę startą na tarce lub drobno posiekaną w misie malaksera,
bułkę tartą (kupiłam
bułkę pszenną, ususzyłam ją na kaloryferze, a następnie zmiksowałam na drobno w misie malaksera),
natkę pietruszki i
kolendry lub inne
zioła,
kmin rzymski,
paprykę,
chili. Dobrze wymieszać, doprawić sporą ilością
soli i
pieprzu. Dodać
jajko, dokładnie wymieszać.Na talerzyk wylać kilka łyżek
oleju.Z
mięsa formować kuleczki wielkości większego
orzecha włoskiego, można sobie pomóc zwilżając dłonie
wodą.Klopsiki obtoczyć w
oliwie, przełożyć do formy do pieczenia, albo na blachę - by klopsiki nie stykały się ze sobą. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut. (ja piekłam 15 minut w temp. 200 st. C, klopsiki były całkiem sporej wielkości)W czasie pieczenia klopsików, przygotować sos.
Cebulę posiekać w drobną kostkę lub rozdrobnić w malakserze. Na sporej patelni na średnim ogiu rozgrzać
olej. Wrzucić
cebulę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do momentu, aż się zeszkli. Dodać posiekany
czosnek,
imbir,
kmin rzymski,
kurkumę i smażyć, mieszając, przez 2 minuty lub do chwili, gdy zacznie wydzielać się aromat. Dodać pastę z tamaryndowca lub
sok z cytryny,
pomidory,
cukier, łyżeczkę
soli oraz trochę świeżo zmielonego
pieprzu. Gotować, często mieszając, przez 10 minut.Klopsiki włożyć do sosu i delikatnie zamieszać, by się nim pokryły. Dusić na niedużym ogniu przez 5-10 minut. Przedo podaniem posypać liśćmi
kolendry lub
natki pietruszki, bo ta druga też
daje radę.

Zacznij
śledzić na fb