Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
buraki czerwone 500 gramów
włoszczyzna z
włoska kakustą 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
pomidory 500 gramów
fasola Jaś 0,75 szklanekkoncentrat z czerwonych
buraków 3 łyżek stołowych
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
śmietana 200 mililitrów
mąka 0,5 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielskie 3 ziarna
koperek według uznania
maggi według uznania
cukier według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:W przeddzień wieczorem przebrać, wypłukać
fasolę, przełożyć do garnka i zalać 2 l wrzątku, przykryć i odstawić. Gdy
woda wystygnie odlać ją. Ziarno wypłukać na sitku, wrzucić do mniejszego garnka i zalać taka ilością
wody, by je przykryła. Zakryć garnek i odstawić. Rano dorzucić
liście laurowe,
ziele angielskie i jeśli
fasola wchłonie
wodę, dolać jeszcze trochę świeżej. Garnek postawić na małym ogniu, żeby
fasola leciutko bulgotała pod przykryciem. Po 30 minutach sprawdź czy czasem nie wyparowało z niej zbyt dużo
wody. Jeśli tak, dolać trochę wrzątku.
Fasola musi być miękka, ale nie rozgotowana (ok. 40 minut gotowania).Wszystkie warzywa dobrze oczyścić. Korzenne zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do dużego garnka. Dodać zebrane w pęczek i związane bawełniana nitką zielone części warzyw (
por,
natkę pietruszki i
selera). Zalać 5 szklankami
wody, lekko posolić, przykryć i postawić na malutkim ogniu, niech jarzyny powoli się gotują. Wypłukane
pomidory dość drobno pokroić i wrzucić do rondelka. Dodać
masło i podlać niewielka ilością
wody, mieszając, dusić na małym ogniu. Miękkie
pomidory przetrzeć przez sito do garnka z gotującymi się warzywami.
Ziemniaki pokroić w dość drobna kostkę,
kapustę posiekać i dodać do garnka z już podgotowanymi warzywami, gotować, aż będą miękkie (ok. 15 minut). Z garnka wyłowić wygotowaną
zieleninę i wycisnąć z niej aromatyczne
soki. Barszcz doprawić do smaku
cukrem,
maggi,
pieprzem oraz koncentratami z
buraków i
pomidorów. Do garnuszka odlać trochę
wywaru, przestudzić i i utrzeć z
mąka i
śmietaną. Mieszając wlać tę mieszaninę do garnka z wrzącym barszczem. Gdy zupa zawrze, zgasić ogień, dodać doi niej gorąca
fasolę i rozdrobniony
czosnek. wymieszać i rozlać na talerze. Każda porcję posypać posiekanym
koperkiem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!ZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: