ßßß Cookit - przepis na Zupa jarzynowa z rybą

Zupa jarzynowa z rybą

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 30 gramów
masło 30 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
buraki 2 sztuk
ziemniaki 200 gramów
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowych
rosół 1 litrów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz ziarno 4 sztuk
cytryna 1 sztuk
olej według uznania
filet z dorsza 150 gramów
filet z łososia 150 gramów
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
koperek, pęczek 0,5 sztuk
cukier według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną cebulę drobno posiekać, a marchewkę i seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, dodać marchewkę i seler i smażyć kilka minut na małym ogniu, mieszając. Wlać rosół, dodać koncentrat, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, gotować na małym ogniu. Oczyszczone buraki pokroić na ćwiartki, a oczyszczone ziemniaki w kostkę i dodać do rosołu, gotować 15 minut.
Zasmażka: masło stopić na patelni, oprószyć mąką, krótko zrumienić na małym ogniu, nie przerywając mieszania dolać odrobinę rosołu. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Umyte, osączone filety rybne pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Zupę przelać do 4 talerzy lub kokilek, dodać porcje ryby. Do każdej porcji dodać łyżkę kwaśnej śmietany i wymieszać. Zupę jarzynową z rybą udekorować gałązkami kopru.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4899/Zupa-jarzynowa-z-ryba