Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 30 gramów
masło 30 gramów
cebula 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
buraki 2 sztuk
ziemniaki 200 gramów
koncentrat pomidorowy 3 łyżek stołowychrosół 1 litrów
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 4 sztuk
pieprz ziarno 4 sztuk
cytryna 1 sztuk
olej według uznania
filet z dorsza 150 gramówfilet z
łososia 150 gramów
śmietana kwaśna 4 łyżek stołowych
koperek, pęczek 0,5 sztuk
cukier według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną
cebulę drobno posiekać, a
marchewkę i
seler pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać
olej i zeszklić na nim
cebulę, dodać
marchewkę i
seler i smażyć kilka minut na małym ogniu, mieszając. Wlać rosół, dodać koncentrat,
listek laurowy, ziarenka
ziela angielskiego i
pieprzu, gotować na małym ogniu. Oczyszczone
buraki pokroić na ćwiartki, a oczyszczone
ziemniaki w kostkę i dodać do rosołu, gotować 15 minut.Zasmażka:
masło stopić na patelni, oprószyć
mąką, krótko zrumienić na małym ogniu, nie przerywając mieszania dolać odrobinę rosołu. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku
solą,
sokiem z cytryny i
cukrem.Umyte, osączone
filety rybne pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju. Zupę przelać do 4 talerzy lub kokilek, dodać porcje
ryby. Do każdej porcji dodać łyżkę kwaśnej
śmietany i wymieszać. Zupę jarzynową z
rybą udekorować gałązkami
kopru.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z RybZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: