Wykonanie
Kiedyś na samą nazwę barszcz ukraiński odkręcałam się w drugą stronę, dzisiaj bardzo lubię. Nie przepadam jedynie za
ziemniakami, w każdej zupie, więc często je pomijam ale to tylko takie moje dziwactwo. Barszcz ukraiński według tego przepisu bardzo mi posmakował.
ŹródłoSkładniki:2
ziemniaki1
cebula2 -
marchewki2
buraki¼
kapusty2
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oleju1 łyżka
masła1½ l
wywaru jarzynowego1 szklanka
śmietanysólpieprzZiemniaki należy obrać, umyć i pokroić w zgrabną kostkę. W wersji wegetariańskiej wrzucić do
wywaru jarzynowego, w wersji
mięsnej do rosołu. Podgotować przez kilka minut.
Marchew i obrane
buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na
oleju na patelni, do momentu, aż stanie się szklista. Dorzucić
marchew oraz
buraczki i podsmażyć. Dodać
przecier pomidorowy i podlać szklanką
wywaru jarzynowego, dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 5-7 minut.
Kapustę drobno posiekać, dorzucić do
ziemniaków i gotować 3-4 minuty. Zawartość patelni przełożyć do garnka z
kapustą i
ziemniakami, i pod przykryciem gotować jeszcze przez chwilkę. Na samym końcu zaprawić łyżką
masła i doprawić
solą i
pieprzem.Smacznego:)