Wykonanie
Pogoda deszczowa i nieprzyjemna. Za oknem szarawo.Aby dodać trochę koloru zapraszam na soczyście czerwony barszczyk ukraiński.

Oto przepis na naturalnie zdrowy, bez dodatku
kostek rosołowych i ulepszaczy, barszczyk:PrzygotujOkoło 50 dag
buraków czerwonych (najlepiej drobnych, odmiany czerwona kula),
włoszczyznę z
włoską kapustą, 4-5
ziemniaków, 0,5 kg
pomidorów (świeżych lub mrożonych), niepełną szklankę
fasoli Jaś lub drobniejszej perłowej, po 2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego i z czerwonych
buraków, 200 ml
śmietany 22-proc. lub 180 ml kremówki, płaską łyżkę
mąki, łyżeczkę
masła, 2 ząbki
czosnku,
liść laurowy, 2 ziarenka
ziela angielskiego,
koperek,
maggi,
cukie,l
pieprz,
sól.Będą ci też potrzebne3 garnki: spory 3-4-litrowy, mniejszy (2 l), rondelek, mała salaterka, garnuszek, tarka do jarzyn, mikser, deska do krojenia, łyżka, nóżPrzebierz, wypłucz i nastaw
fasolęPrzygotowanie barszczu ukraińskiego nie jest trudne, ale trwa kilka godzin. Nie znaczy to, że przez cały ten czas trzeba stać przy kuchni i gotować. W przeddzień wieczorem wypłucz
fasolę, przełóż do garnka, zalej dwoma litrami wrzątku, przykryj i odstaw. Gdy
woda wystygnie, odlej ją. Wypłucz ziarna na sitku, wrzuć do mniejszego garnka i zalej taką ilością
wody, by je przykrywała. Zakryj garnek, odstaw. Rano dorzuć
liść laurowy,
ziele angielskie i – jeśli
fasola wchłonęła
wodę – dolej jeszcze trochę świeżej. Postaw garnek na małym ogniu, niech
fasola leciutko sobie bulgocze pod przykryciem. Zajrzysz do niej dopiero za pół godziny.Obierz i zacznij gotować warzywa:Starannie umyj wszystkie warzywa. Obierz
ziemniaki,
buraki i
seler, oskrob
marchewkę i
pietruszkę i wszystko dokładnie wypłucz. Warzywa korzenne zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do dużego garnka. Dodaj zebrane w pęczek i związane bawełnianą nitką zielone części warzyw (
por,
natkę pietruszki i
selera). Zalej pięcioma szklankami
wody, lekko
posól, przykryj i postaw na malutkim ogniu, niech jarzyny powoli się gotują. A ty wypłucz
pomidory, pokrój je dość drobno i wrzuć do rondelka. Dodaj
masło, podlej niewielką ilością
wody i duś na niewielkim ogniu, co chwila mieszając. Miękkie
pomidory przetrzyj przez sitko wprost do garnka z gotującymi się warzywami (rób to uważnie, by się nie poparzyć!). Jeśli ci się spieszy, możesz zrezygnować z duszenia
pomidorów i użyć
koncentratu pomidorowego. Teraz zajrzyj już do
fasoli i sprawdź, czy czasem nie wyparowało z niej zbyt dużo
wody. Jeśli tak, dolej trochę wrzątku. Musisz dopilnować, by
fasola była miękka, ale zbytnio się nie rozgotowała. Gotowac około 40 min. Żeby
mieć pewność, że już jest ugotowana, trzeba rozgryźć ziarno.

Dodaj
ziemniaki,
kapustę,
przyprawyZiemniaki pokrój w dość drobną kostkę,
kapustę posiekaj i dodaj do garnka z już podgotowanymi warzywami. Gotuj, aż będą miękkie, czyli mniej więcej kwadrans.
Potem wyłów z garnka (widelcem lub łyżką cedzakową) wygotowaną
zieleninę i zanim ją wyrzucisz, wyciśnij z niej aromatyczne
soki (przez sitko lub dociskając pęczek do ściany garnka). Teraz trzeba popracować nad smakiem i barwą barszczu. Dopraw go
cukrem (jeśli ma być słodszy),
maggi,
pieprzem oraz koncentratami z
buraków i
pomidorów. Zupa nabierze koloru ni to
buraków, ni to
pomidorów, smak jest jeszcze jakby „w pół drogi”. I tak ma być! Teraz odlewamy do garnuszka trochę
wywaru, przestudźimy dokładnie, żeby nie było grudek, ucieramy lub miksujemy z
mąką i
śmietaną. Mieszając, wlewamy tę zawiesinę do garnka z wrzącym barszczem. Gdy zupa zawrze, gasimy ogień i dodajemy do niej gorącą
fasolę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Starannie wszystko mieszamy i gotowe! Na końcu posypujemy posiekaną
zieleniną.Smaczne, aż się uszy trzęsą! 😀Dla sprinterów: 😉Można ominąć etap rzygotowania
fasoli i użyć gotowej z puszki, którą dodajemy pod koniec gotowania zupy.SmacznegoKliknij na zdjęcia i poznaj poropozycję innych zup: