ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Pogoda deszczowa i nieprzyjemna. Za oknem szarawo.
Aby dodać trochę koloru zapraszam na soczyście czerwony barszczyk ukraiński.
Oto przepis na naturalnie zdrowy, bez dodatku kostek rosołowych i ulepszaczy, barszczyk:
Przygotuj
Około 50 dag buraków czerwonych (najlepiej drobnych, odmiany czerwona kula), włoszczyznę z włoską kapustą, 4-5 ziemniaków, 0,5 kg pomidorów (świeżych lub mrożonych), niepełną szklankę fasoli Jaś lub drobniejszej perłowej, po 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i z czerwonych buraków, 200 ml śmietany 22-proc. lub 180 ml kremówki, płaską łyżkę mąki, łyżeczkę masła, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, koperek, maggi, cukie,l pieprz, sól.
Będą ci też potrzebne
3 garnki: spory 3-4-litrowy, mniejszy (2 l), rondelek, mała salaterka, garnuszek, tarka do jarzyn, mikser, deska do krojenia, łyżka, nóż
Przebierz, wypłucz i nastaw fasolę
Przygotowanie barszczu ukraińskiego nie jest trudne, ale trwa kilka godzin. Nie znaczy to, że przez cały ten czas trzeba stać przy kuchni i gotować. W przeddzień wieczorem wypłucz fasolę, przełóż do garnka, zalej dwoma litrami wrzątku, przykryj i odstaw. Gdy woda wystygnie, odlej ją. Wypłucz ziarna na sitku, wrzuć do mniejszego garnka i zalej taką ilością wody, by je przykrywała. Zakryj garnek, odstaw. Rano dorzuć liść laurowy, ziele angielskie i – jeśli fasola wchłonęła wodę – dolej jeszcze trochę świeżej. Postaw garnek na małym ogniu, niech fasola leciutko sobie bulgocze pod przykryciem. Zajrzysz do niej dopiero za pół godziny.
Obierz i zacznij gotować warzywa:
Starannie umyj wszystkie warzywa. Obierz ziemniaki, buraki i seler, oskrob marchewkę i pietruszkę i wszystko dokładnie wypłucz. Warzywa korzenne zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wrzuć do dużego garnka. Dodaj zebrane w pęczek i związane bawełnianą nitką zielone części warzyw (por, natkę pietruszki i selera). Zalej pięcioma szklankami wody, lekko posól, przykryj i postaw na malutkim ogniu, niech jarzyny powoli się gotują. A ty wypłucz pomidory, pokrój je dość drobno i wrzuć do rondelka. Dodaj masło, podlej niewielką ilością wody i duś na niewielkim ogniu, co chwila mieszając. Miękkie pomidory przetrzyj przez sitko wprost do garnka z gotującymi się warzywami (rób to uważnie, by się nie poparzyć!). Jeśli ci się spieszy, możesz zrezygnować z duszenia pomidorów i użyć koncentratu pomidorowego. Teraz zajrzyj już do fasoli i sprawdź, czy czasem nie wyparowało z niej zbyt dużo wody. Jeśli tak, dolej trochę wrzątku. Musisz dopilnować, by fasola była miękka, ale zbytnio się nie rozgotowała. Gotowac około 40 min. Żeby mieć pewność, że już jest ugotowana, trzeba rozgryźć ziarno.
Dodaj ziemniaki, kapustę, przyprawy
Ziemniaki pokrój w dość drobną kostkę, kapustę posiekaj i dodaj do garnka z już podgotowanymi warzywami. Gotuj, aż będą miękkie, czyli mniej więcej kwadrans. Potem wyłów z garnka (widelcem lub łyżką cedzakową) wygotowaną zieleninę i zanim ją wyrzucisz, wyciśnij z niej aromatyczne soki (przez sitko lub dociskając pęczek do ściany garnka). Teraz trzeba popracować nad smakiem i barwą barszczu. Dopraw go cukrem (jeśli ma być słodszy), maggi, pieprzem oraz koncentratami z buraków i pomidorów. Zupa nabierze koloru ni to buraków, ni to pomidorów, smak jest jeszcze jakby „w pół drogi”. I tak ma być! Teraz odlewamy do garnuszka trochę wywaru, przestudźimy dokładnie, żeby nie było grudek, ucieramy lub miksujemy z mąką i śmietaną. Mieszając, wlewamy tę zawiesinę do garnka z wrzącym barszczem. Gdy zupa zawrze, gasimy ogień i dodajemy do niej gorącą fasolę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Starannie wszystko mieszamy i gotowe! Na końcu posypujemy posiekaną zieleniną.
Smaczne, aż się uszy trzęsą! 😀
Dla sprinterów: 😉
Można ominąć etap rzygotowania fasoli i użyć gotowej z puszki, którą dodajemy pod koniec gotowania zupy.
Smacznego
Kliknij na zdjęcia i poznaj poropozycję innych zup:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/zupy/barszcz-ukrainski