ßßß Cookit - przepis na Krupnik na żeberkach według Ewy Wachowicz.

Krupnik na żeberkach według Ewy Wachowicz.

nazwa

Wykonanie

Krupnik robiłam pierwszy raz w życiu, więc troszkę się go obawiałam, ale wyszedł bardzo dobry:)
Potrzebne składniki:
Żeberka wędzone,
kasza jęczmienna,
ziemniaki,
włoszczyzna,
czosnek,
masło,
śmietana 18 %,
ziele angielskie,
liść laurowy,
pieprz,
sól,
magi,
cebula
Sposób wykonania:
Żeberka kroimy w wąskie paski.
Wrzucamy do wody, dodajemy ziele angielskie, liśc laurowy, sól - gotujemy do miękkości w 2,5 l wody ok. 1,5 h.
Łyżkę masła roztapiamy.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy.
Dodajemy poszatkowane warzywa i przesmażamy.
Po ugotowaniu wyjmujemy żeberka, wrzucamy warzywa. Chwilę dusimy i dodajemy 2-3 łyżki kaszy.
Gotujemy ok. 10 minut.
Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, dodajemy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.
Żeberka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki.
Mięso dodajemy do zupy, zabielamy śmietaną.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/03/krupnik-na-zeberkach-wedug-ewy-wachowicz.html