Wykonanie
Tradycyjna rosyjska zupa bazująca na mięsnym wywarze, kiszonych ogórkach i
kaszy. Zupa stanowi jakby połączenie naszego rosołu, ogórkowej i krupniku, bardzo syta i pełna aromatów.

około 2 litrów
wywaru mięsnego (miałam wołowo - drobiowy)5 średnich
ogórków kiszonych1,5 szklanki kwasu z
ogórków kiszonych3 garście
mrożonej włoszczyzny krojonej w paski400 gramów
ziemniaków1 średnia
cebula3 łyżki
kaszy jęczmiennej3 łyżki
śmietany kwaśnej 18%
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegomaggi do smaku
sól,
pieprzsiekana
zieleninaDo wrzącego
wywaru wsypać przepłukaną
kaszę, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie, gotować około 10 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
Włoszczyznę wraz z posiekaną
cebulą krótko przesmażyć na
maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone
ogórki, wlać kwas z
ogórków, doprawić
maggi,
solą i
pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać
śmietanę, wymieszać.Na talerzach posypać siekaną
zieleniną.