ßßß Cookit - przepis na rosolnik

rosolnik

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna rosyjska zupa bazująca na mięsnym wywarze, kiszonych ogórkach i kaszy. Zupa stanowi jakby połączenie naszego rosołu, ogórkowej i krupniku, bardzo syta i pełna aromatów.
około 2 litrów wywaru mięsnego (miałam wołowo - drobiowy)
5 średnich ogórków kiszonych
1,5 szklanki kwasu z ogórków kiszonych
3 garście mrożonej włoszczyzny krojonej w paski
400 gramów ziemniaków
1 średnia cebula
3 łyżki kaszy jęczmiennej
3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
maggi do smaku
sól, pieprz
siekana zielenina
Do wrzącego wywaru wsypać przepłukaną kaszę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 10 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
Włoszczyznę wraz z posiekaną cebulą krótko przesmażyć na maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone ogórki, wlać kwas z ogórków, doprawić maggi, solą i pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę, wymieszać.
Na talerzach posypać siekaną zieleniną.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/01/rosolnik.html