Wykonanie
Przedstawiam Krupnik - jedną z zup, których jako dziecko nie znosiłam, a zajadam się obecnie. Będzie jak znalazł na jesiennie popołudnia, bo jest pożywna i szybko rozgrzewa organizm. Pokazuję wersję bez
mięsną, ale jeśli włożycie do niej kawałek
żeberka zupa będzie rewelacyjna a
mięso będzie można zjeść choćby z
chlebem :-)KRUPNIKpaczka
mrożonej włoszczyzny5 średnich
ziemniaków5 łyżek
kaszy jęczmiennej1 średnia
cebulalistek laurowy1
kostka rosołowa warzywna1
kostka rosołowa grzybowa
sól,
pieprzKostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra
wody, dodajemy 1/2 paczki
włoszczyzny,
liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
kaszę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Ziemniaki, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i z obu stron przypalamy na palniku. Dodajemy do
wywaru wraz z pozostałą częścią warzyw. Gotujemy jeszcze 15 minut, doprawiamy do smaku.SMACZNEGO :-)