ßßß Cookit - przepis na KRUPNIK

KRUPNIK

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam Krupnik - jedną z zup, których jako dziecko nie znosiłam, a zajadam się obecnie. Będzie jak znalazł na jesiennie popołudnia, bo jest pożywna i szybko rozgrzewa organizm. Pokazuję wersję bez mięsną, ale jeśli włożycie do niej kawałek żeberka zupa będzie rewelacyjna a mięso będzie można zjeść choćby z chlebem :-)
KRUPNIK
paczka mrożonej włoszczyzny
5 średnich ziemniaków
5 łyżek kaszy jęczmiennej
1 średnia cebula
listek laurowy
1 kostka rosołowa warzywna
1 kostka rosołowa grzybowa
sól, pieprz
Kostki rosołowe rozpuszczamy w 1,5 litra wody, dodajemy 1/2 paczki włoszczyzny, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki, obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i z obu stron przypalamy na palniku. Dodajemy do wywaru wraz z pozostałą częścią warzyw. Gotujemy jeszcze 15 minut, doprawiamy do smaku.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/09/krupnik.html