Wykonanie
Zupa ogórkowa jest moją ulubioną zupą, którą przygotowywała moja Mama.
Najbardziej w niej smakowały mi
ziemniaki, które nigdy nie były rozgotowane, a idealnie miękkie w środku i troszkę twardsze na zewnątrz.
Co tu dużo mówić - zupa ogórkowa to prawdziwy smak dzieciństwa! :-)

Potrzebujemy:
2-2,5 litrów
wywaru mięsnego lub warzywnego
4-5
ogórków kiszonych (polecam
ogórki z tego przepisu)
1
marchewkę1
pietruszkę1 dużego
ziemniakaliść laurowyziele angielskiesólpieprzmaggiszklanka zalewy z
kiszenia ogórków (jeśli mamy swoje ukiszone)
ewentualnie
śmietana (ja pominęłam)
Krok po kroku:
Gotujemy
wywar mięsny (u mnie z
kury) albo warzywny z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego.
Marchewkę,
pietruszkę i
ogórki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
Do gotowego
wywaru dodajemy startą
marchew i
pietruszkę. Gotujemy kilka minut.
Następnie wrzucamy
ogórki i
ziemniaka.
Doprawiamy
solą,
pieprzem lub
maggi (jak ktoś lubi...).
Dolewamy zalewę z
kiszonych ogórków (Możemy pominąć tę czynność, jeśli nie mamy własnych
kiszonych ogórków, ja dodałam żeby uzyskać bardziej aromatyczną zupę).
Gotujemy, aż
ziemniak będzie miękki.
Zupę możemy zabielić
śmietaną - łączymy 2 łyżki
śmietany z chochlą zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka.
Smacznego! :-)
