ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Krupnik
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kasza jęczmienna 4 łyżek stołowych
włoszczyzna 1 sztuk
ziemniaki 3 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
przyprawa do zupy według uznania
ziele angielskie 2 ziarna
liść laurowy 1 sztuk
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wypłukaną kaszę zalać litrem zimnej wody (można dodać kostkę bulionu warzywnego), dodać łyżkę masła i ugotować do miękkości.
Oczyszczoną, pokrojona włoszczyznę włożyć do drugiego garnka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wlać 3 szklanki zimnej wody. Posolić do smaku, dodać listek laurowy oraz ziarenka ziela i ugotować. Połączyć z kaszą, dodać śmietanę wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszać i ponownie zagotować. Mieszając doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przyprawa. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12456/Krupnik