Podczas mojego pobytu na działce moja mama zrobiła dwie pyszne zupy. Oto przepis na pierwszą z nich – krupnik na żołądkach.Składniki:40 dag indyczych (kurzych) żołądkówwłoszczyzna5 ziemniakówpół szklanki kaszy jęczmiennejsól, pieprzGotujemy żołądki z włoszczyzną przez około 1,5 godziny. Gdy gotuje się bulion, my możemy pokroić ziemniaki w kostkę. Wrzucamy je razem z kaszą, po uprzednim wyjęciu włoszczyzny i żołądków. Po około 20 minutach zupa jest gotowa. Dodajemy pokrojone żołądki. Ozdabiamy pokrojoną marchewką i natką pietruszki.Moja mama przyprawia krupnik jedynie solą i pieprzem, ja dodaję już na samym początku gotowania kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście laurowe i łyżeczkę soli.Do krupniku można dodać kilka suszonych grzybów lub kilka pokrojonych w paski pieczarek. Zamiast kurzych żołądkówwywar można przygotować z wędzonej kości. Jednak na lato polecam lżejszą wersję przyrządzoną na kurzych żołądkach.