Wykonanie
Cześć =) Zima w Poznaniu nie ustaje. Jest bardzo zimno, więc chciałbym zaproponować pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.Krupnik na podrobach to jedna z moich ulubionych zup i jedna z najbardziej popisowych potraw, z których słynę =)Dedykuję ją mojej dobrej koleżance Agnieszce, która pomaga prowadzić mi tego bloga, ponieważ od dawna czekała na tą zupę i zauważyłem, że ma sentyment do tej potrawy. Teraz, kiedy ma już ten przepis- będzie mogła zrobić krupnik na podrobach samodzielnie i pochwalić się swoim wykonaniem, o którego zdjęcia uzupełnimy ten wpis =)Agnieszka jest także osobą, z którą mam porozumienie intelektualne, co jest dla mnie bardzo ważne, jeśli chodzi o jakąkolwiek współpracę z ludźmi. No i ma poczucie humoru;)
Podroby to składniki lekko zapomniane i przez niektórych średnio lubiane, ale ja je uwielbiam - zwłaszcza
wątróbki drobiowe i z nich zrobiony jest prezentowany tutaj krupnik. Dobre są również
podroby drobiowe, takie jak
serca, czy żołądki lub
podroby cielęco-wołowe. Smakoszom polecam
podroby jagnięco-baranie.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
Potrzebne będą:- mały kawałek
żeberka wieprzowego- mały kawałek
łopatki wieprzowej- 300-400 g
wątróbek drobiowych- 5
ziemniaków- 100 g
kaszy jęczmiennej-
włoszczyzna-
śmietana 18%-
sól,
pieprzSposób wykonania:1)
Łopatkę wieprzową pokroić w średnie kawałki i wraz z
żeberkiem zalać je w garnku zimną
wodą, a następnie zagotować przez ok. 30 minut.2)
Wątróbki oczyścić i oddzielić od błon i tzw. nieciekawych elementów, a następnie pokroić w dosyć małe kawałki.3)
Włoszczyznę bardzo drobno pokroić, dodać do gotującego się
mięsa, przyprawić
solą i
pieprzem, a następnie gotować przez kolejne półgodziny.4) Następnie dodajemy
wątróbki, pokrojone
ziemniaki,
kaszę i
śmietanę i gotujemy kolejne 30 minut.Serdecznie pozdrawiam Agnieszkę ze Stanów Zjednoczonych, dziękuję za współpracę przy blogu i życzę wszystkim smacznego krupniku na podrobach =)