ßßß Cookit - przepis na Krupnik (2) na podrobach

Krupnik (2) na podrobach

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zima w Poznaniu nie ustaje. Jest bardzo zimno, więc chciałbym zaproponować pożywny i smakowity krupnik na podrobach - doskonały na rozgrzanie w zimowe dni.
Krupnik na podrobach to jedna z moich ulubionych zup i jedna z najbardziej popisowych potraw, z których słynę =)
Dedykuję ją mojej dobrej koleżance Agnieszce, która pomaga prowadzić mi tego bloga, ponieważ od dawna czekała na tą zupę i zauważyłem, że ma sentyment do tej potrawy. Teraz, kiedy ma już ten przepis- będzie mogła zrobić krupnik na podrobach samodzielnie i pochwalić się swoim wykonaniem, o którego zdjęcia uzupełnimy ten wpis =)
Agnieszka jest także osobą, z którą mam porozumienie intelektualne, co jest dla mnie bardzo ważne, jeśli chodzi o jakąkolwiek współpracę z ludźmi. No i ma poczucie humoru;)
Podroby to składniki lekko zapomniane i przez niektórych średnio lubiane, ale ja je uwielbiam - zwłaszcza wątróbki drobiowe i z nich zrobiony jest prezentowany tutaj krupnik. Dobre są również podroby drobiowe, takie jak serca, czy żołądki lub podroby cielęco-wołowe. Smakoszom polecam podroby jagnięco-baranie.
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania =)
Potrzebne będą:
- mały kawałek żeberka wieprzowego
- mały kawałek łopatki wieprzowej
- 300-400 g wątróbek drobiowych
- 5 ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej
- włoszczyzna
- śmietana 18%
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1) Łopatkę wieprzową pokroić w średnie kawałki i wraz z żeberkiem zalać je w garnku zimną wodą, a następnie zagotować przez ok. 30 minut.
2) Wątróbki oczyścić i oddzielić od błon i tzw. nieciekawych elementów, a następnie pokroić w dosyć małe kawałki.
3) Włoszczyznę bardzo drobno pokroić, dodać do gotującego się mięsa, przyprawić solą i pieprzem, a następnie gotować przez kolejne półgodziny.
4) Następnie dodajemy wątróbki, pokrojone ziemniaki, kaszę i śmietanę i gotujemy kolejne 30 minut.
Serdecznie pozdrawiam Agnieszkę ze Stanów Zjednoczonych, dziękuję za współpracę przy blogu i życzę wszystkim smacznego krupniku na podrobach =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/krupnik-2-na-podrobach.html