Wykonanie
Do dziś nie wiadomo co było pierwsze:
jajko czy
kura. W przypadku zupy z całą pewnością najpierw był garnek. To rewolucyjny moment w historii gastronomii. Do tego czasu człowiek piekł kawałki
mięsa na ogniu, ale kości ciągle były bezużyteczne. Dopiero wynalezienie garnka pozwoliło w pełni wykorzystać smak i aromat, czyli wszystkie walory
mięsa i kości, a później warzyw i
ziół.Nie ma nic lepszego na listopadowe, grudniowe czy styczniowe chłody, niż gęsta, jesienno - zimowa zupa.W ostatnie Święto Niepodległości, 11 listopada, postanowiłem ugotować tradycyjną, polską zupę, jaką jest krupnik.Tradycyjny krupnik każdy z nas zna doskonale. Gęsty, o niezapomnianym smaku.Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim
kaszy jęczmiennej. Krupnik jest zupą smaczna i pożywną, pełną warzyw.Krupnik jeść warto, a żeby nie było nudno, można go modyfikować na wiele sposobów, wykorzystując ulubione
zioła,
przyprawy, warzywa.Zazwyczaj gotuję krupnik na
wieprzowinie i podrobach, ale tym razem zrobiłem na samych żeberkach wieprzowych i
łopatce wieprzowej.Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciem i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Składniki:- 250 g
żeberek wieprzowych- 2 grube plastry
łopatki wieprzowej- 1/2 szklanki
kaszy jęczmiennej-
włoszczyzna- 5-6
ziemniaków-
liść laurowy, kubaba (
ziele angielskie)-
sól,
pieprzSposób wykonania:
Mięso umyć,
łopatkę pokroić w średniodużą kostkę, a następnie wraz z
żeberkami włożyć do garnka, zalać 2 l zimnej
wody, dodać kubabę,
liść laurowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut.
Marchew,
pietruszki i
seler obrać, zetrzeć na tarce, a następnie dodać do zupy razem z
porem w całości. Dodać
sól i
pieprz. Gotować kolejne 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
kaszę. Ponownie doprawić
solą i
pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie (ok. 40 minut), od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjąc
por i rozlać zupę do talerzy. Jeśli ktoś lubi
zieleninę (ja nie lubię), to może posypać każdą porcję zupy posiekanym
koperkiem, albo zieloną
pietruszką.Po obiedzie - oczywiście obowiązkowa łyżka
tranu =)Smacznego =)