Wykonanie
Cześć =) Nie ma nic lepszego na listopadowe, grudniowe czy styczniowe chłody, niż gęsta, jesienno - zimowa zupa, jaką jest krupnik - ulubiona zupa babci Trudzi i którą robi najlepiej.Tradycyjny krupnik każdy z nas zna doskonale. Gęsty, o niezapomnianym smaku.Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim
kaszy jęczmiennej. Krupnik jest zupą smaczna i pożywną, pełną warzyw.Krupnik warto jeść, a żeby nie było nudno, można go modyfikować na wiele sposobów, wykorzystując ulubione
zioła,
przyprawy, warzywa.Zazwyczaj gotuję krupnik na
wieprzowinie i podrobach, ale tym razem zrobiłem na samych żeberkach wieprzowych i
łopatce wieprzowej.Zachęcam wszystkich do samodzielnego wykonania krupniku w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Składniki:- 250 g
żeberek wieprzowych- 2 grube plastry
łopatki wieprzowej- 1/2 szklanki
kaszy jęczmiennej-
włoszczyzna- 5-6
ziemniaków-
liść laurowy, kubaba (
ziele angielskie)Sposób wykonania:1)
Mięso myjemy,
łopatkę kroimy w średniodużą kostkę, a następnie wraz z
żeberkami wkładamy do garnka, zalewamy 2 l zimnej
wody, dodajemy kubabę,
liść laurowy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut.2)
Marchew,
pietruszki i
seler obieramy, ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do zupy razem z
porem w całości. Dodajemy
sól i
pieprz, gotować kolejne 15 minut.3) Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz
kaszę. Ponownie doprawiamy
solą i
pieprzem. Możemy też dodać trochę
suszonych grzybów. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie (ok. 40 minut), od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjmujemy
por i rozlewamy zupę do talerzy.Smacznego =)