ßßß
Składniki:- 250 g żeberek wieprzowych- 2 grube plastry łopatki wieprzowej- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej- włoszczyzna- 5-6 ziemniaków- liść laurowy, kubaba (ziele angielskie)Sposób wykonania:1) Mięso myjemy, łopatkę kroimy w średniodużą kostkę, a następnie wraz z żeberkami wkładamy do garnka, zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy kubabę, liść laurowy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut.2) Marchew, pietruszki i seler obieramy, ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do zupy razem z porem w całości. Dodajemy sól i pieprz, gotować kolejne 15 minut.3) Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też dodać trochę suszonych grzybów. Gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie (ok. 40 minut), od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjmujemy por i rozlewamy zupę do talerzy.Smacznego =)