Wykonanie
Dawno nie było zupy na blogu i wyszperałam zdjęcia zupy krupnik, dlatego poniżej znajdziecie przepis na tą klasyczną zupę.Krupnik
2-3 litry
wody70 dag
mięsa (wieprzowe, drobiowe, kości)2
listki laurowełyżeczka ziaren
pieprzu2
ziela angielskiewłoszczyznalubczykcebulaszklanka
kaszy jęczmiennej5
ziemniakówMięso zalać
wodą w 3 litrowym garnku, zagotować i dodać
przyprawy listki laurowe,
pieprz i
ziele angielskie.Gotować do godziny -
drób 30 minut,
wieprzowinę dłużej.W
między czasie przygotować warzywa, pokroić lub zetrzeć na tarce,
cebulę opalić.Po tym czasie dodać warzywa,
lubczyk i
kaszę do garnka, a całość osolić.Gotować 15 minut, a następnie dodać pokrojone na kawałki
ziemniaki.Kiedy
ziemniaki są miękkie to zupa jest gotowa - przed podaniem
mięso pokroić na mniejsze kawałki, ewentualnie zupę zabielić.