ßßß Cookit - przepis na Krupnik po polsku

Krupnik po polsku

nazwa

Wykonanie

Krupnik, to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, pożywna, ciekawa. Zdecydowanie najlepsza wychodzi, gdy mamy porządny wywar z mięsa i warzyw. Mi został wywar z gotowania szynki na obkład, zatem musiałam go dobrze wykorzystać.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny,
- 2 litry wywaru z mięsa (ogonówka, żeberka),
- 3 duże ziemniaki,
- 5-7 suszonych grzybków,
- 10 dag kaszy jęczmiennej,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Sposób wykonania:
Gotujemy wywar z mięsa wraz z włoszczyzną, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa wyjmujemy, kroimy marchew i pietruszkę na słupki i wrzucamy z powrotem do zupy. Sparzamy suszone grzyby, kroimy je w paski i dodajemy do zupy. Wrzucamy opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. W osobnym garnku (by nie zmącić zupy) gotujemy ziemniaki, po czym kroimy je w większą kostkę i na sam koniec dodajemy do zupy. Doprawiamy całość do smaku.
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2013/01/krupnik-po-polsku.html