Wykonanie
Krupnik, to jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, pożywna, ciekawa. Zdecydowanie najlepsza wychodzi, gdy mamy porządny
wywar z
mięsa i warzyw. Mi został
wywar z
gotowania szynki na obkład, zatem musiałam go dobrze wykorzystać.
Składniki:- 1 pęczek
włoszczyzny,- 2 litry
wywaru z
mięsa (ogonówka,
żeberka),- 3 duże
ziemniaki,- 5-7
suszonych grzybków,- 10 dag
kaszy jęczmiennej,- 1
liść laurowy,- 3 ziarna
ziela angielskiego,-
sól,
pieprz.Sposób wykonania:Gotujemy
wywar z
mięsa wraz z
włoszczyzną,
solą,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Warzywa wyjmujemy, kroimy
marchew i
pietruszkę na słupki i wrzucamy z powrotem do zupy. Sparzamy
suszone grzyby, kroimy je w paski i dodajemy do zupy. Wrzucamy opłukaną
kaszę i gotujemy do jej miękkości. W osobnym garnku (by nie zmącić zupy) gotujemy
ziemniaki, po czym kroimy je w większą kostkę i na sam koniec dodajemy do zupy. Doprawiamy całość do smaku.