ßßß
            
        
Składniki:- 1 pęczek włoszczyzny,- 2 litry wywaru z mięsa (ogonówka, żeberka),- 3 duże ziemniaki,- 5-7 suszonych grzybków,- 10 dag kaszy jęczmiennej,- 1 liść laurowy,- 3 ziarna ziela angielskiego,- sól, pieprz.Sposób wykonania:Gotujemy wywar z mięsa wraz z włoszczyzną, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Warzywa wyjmujemy, kroimy marchew i pietruszkę na słupki i wrzucamy z powrotem do zupy. Sparzamy suszone grzyby, kroimy je w paski i dodajemy do zupy. Wrzucamy opłukaną kaszę i gotujemy do jej miękkości. W osobnym garnku (by nie zmącić zupy) gotujemy ziemniaki, po czym kroimy je w większą kostkę i na sam koniec dodajemy do zupy. Doprawiamy całość do smaku.