ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

Krupnik
Składniki:
2 litry wywaru z kości wieprzowych
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1 plaster selera
2 ziemniaki
kilka suszonych grzybów
6 łyżek kaszy jęczmiennej średniej
2 ziarenka pieprzu
liść laurowy, ziele angielskie
sól do smaku
Wykonanie:
Do 2 litrów wody dajemy np. żeberka wieprzowe, liść laurowy, ziele angielskie i 2 ziarenka pieprzu oraz suszone grzyby. Gotujemy ok 1 godziny.W tym czasie część wody odparuje więc pod koniec gotowania należy uzupełnić zimną wodą wywar i zagotować. Wyciągamy żeberka i do wywaru dajemy pokrojone w kostkę warzywa oprócz cebuli. Cebulę ja zawsze podpalam nad palnikiem i całą umieszczam w garnku. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy kaszę jęczmienną średnią i gotuję do miękkości kaszy.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/krupnik