ßßß
Cookit - przepis na Krupnik
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krupnik
Składniki
Wywar
Cebula
Marchew
Pietruszka
Seler
Ziemniak
Grzyby suszone
Kasza jęczmienna
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Wykonanie
KrupnikSkładniki:2 litry
wywaru
z kości wieprzowych1
cebula
1
marchewka
1
pietruszka
1 plaster
selera
2
ziemniaki
kilka
suszonych grzybów
6 łyżek
kaszy jęczmiennej
średniej2 ziarenka
pieprzu
liść laurowy
,
ziele angielskie
sól
do smakuWykonanie:Do 2 litrów
wody
dajemy np.
żeberka wieprzowe
,
liść laurowy
,
ziele angielskie
i 2 ziarenka
pieprzu
oraz
suszone grzyby
. Gotujemy ok 1 godziny.W tym czasie część
wody
odparuje więc pod koniec gotowania należy uzupełnić zimną
wodą
wywar
i zagotować. Wyciągamy
żeberka
i do
wywaru
dajemy pokrojone w kostkę warzywa oprócz
cebuli
.
Cebulę
ja zawsze podpalam nad palnikiem i całą umieszczam w garnku. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy
kaszę jęczmienną
średnią i gotuję do miękkości
kaszy
.
Źródło:
http://www.kaszomania.pl/krupnik
Przepisy powiązane
Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami
Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami
Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami
Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami
Krupnik jęczmienny z ziemniaczkami
Składniki powiązane (0)