Wykonanie
Czasami z prostego dania można wyczarować coś niezwykłego, chociażby przez zmianę lub dodatek jakiegoś detalu. Krupnik jest tradycyjną zupą, którą zna każdy Polak. Postanowiłam ją trochę urozmaicić poprzez dodatek
selera, aby stała się bardziej wyrazista.SKŁADNIKI:4
udka z kurczaka1,5 l
wody½ szklanki
kaszy jęczmiennej1
pietruszka2 marchwie3
ziemniaki1
cebula1
selerliście
pora i
lubczykunatka pietruszkisólpieprzziele angielskieliść laurowyWYKONANIE:Umyte
mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego przez około 20 min. Do
wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną
marchew,
pietruszkę,
ziemniaki, podpaloną
cebulkę, liście
pora i
lubczyku oraz
kaszę jęczmienną. Wszystko gotujemy jeszcze 20 min. na wolnym ogniu. Zupę przyprawiamy
solą i
pieprzem.Ozdobą i dodatkowym walorem
smakowym krupniku będą
chipsy z
selera . Aby je przygotować wystarczy obrać
seler, pokroić go w cienkie plastry, następnie namaścić
oliwą, dodać
sól i piec na papierze do pieczenia w temp.200 stopni C przez około 15 min.
Chipsy podczas pieczenia należy obserwować, aby nie przypaliły się. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od grubości plasterków
selera.
Chipsy umieszczamy na talerzu z zupą przed samym podaniem.ŻYCZĘ SMACZNEGO!