ßßß Cookit - przepis na Krupnik z chipsami selerowymi

Krupnik z chipsami selerowymi

nazwa

Wykonanie

Czasami z prostego dania można wyczarować coś niezwykłego, chociażby przez zmianę lub dodatek jakiegoś detalu. Krupnik jest tradycyjną zupą, którą zna każdy Polak. Postanowiłam ją trochę urozmaicić poprzez dodatek selera, aby stała się bardziej wyrazista.
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
1,5 l wody
½ szklanki kaszy jęczmiennej
1 pietruszka
2 marchwie
3 ziemniaki
1 cebula
1 seler
liście pora i lubczyku
natka pietruszki
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
WYKONANIE:
Umyte mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez około 20 min. Do wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, ziemniaki, podpaloną cebulkę, liście pora i lubczyku oraz kaszę jęczmienną. Wszystko gotujemy jeszcze 20 min. na wolnym ogniu. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem.
Ozdobą i dodatkowym walorem smakowym krupniku będą chipsy z selera . Aby je przygotować wystarczy obrać seler, pokroić go w cienkie plastry, następnie namaścić oliwą, dodać sól i piec na papierze do pieczenia w temp.200 stopni C przez około 15 min. Chipsy podczas pieczenia należy obserwować, aby nie przypaliły się. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od grubości plasterków selera. Chipsy umieszczamy na talerzu z zupą przed samym podaniem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/02/krupnik-z-chipsami-selerowymi.html