Wykonanie
            
Czasami z prostego dania można wyczarować coś niezwykłego, chociażby przez zmianę lub dodatek jakiegoś detalu. Krupnik jest tradycyjną zupą, którą zna każdy Polak. Postanowiłam ją trochę urozmaicić poprzez dodatek 
selera, aby stała się bardziej wyrazista.SKŁADNIKI:4 
udka z kurczaka1,5 l 
wody½ szklanki 
kaszy jęczmiennej1 
pietruszka2 marchwie3 
ziemniaki1 
cebula1 
selerliście 
pora i 
lubczykunatka pietruszkisólpieprzziele angielskieliść laurowyWYKONANIE:Umyte 
mięso gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 
liścia laurowego i 
ziela angielskiego przez około 20 min. Do 
wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną 
marchew, 
pietruszkę, 
ziemniaki, podpaloną 
cebulkę, liście 
pora i 
lubczyku oraz 
kaszę jęczmienną. Wszystko gotujemy jeszcze 20 min. na wolnym ogniu. Zupę przyprawiamy 
solą i 
pieprzem.Ozdobą i dodatkowym walorem 
smakowym krupniku będą 
chipsy z 
selera . Aby je przygotować wystarczy obrać 
seler, pokroić go w cienkie plastry, następnie namaścić 
oliwą, dodać 
sól i piec na papierze do pieczenia w temp.200 stopni C przez około 15 min. 
Chipsy podczas pieczenia należy obserwować, aby nie przypaliły się. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od grubości plasterków 
selera. 
Chipsy umieszczamy na talerzu z zupą przed samym podaniem.ŻYCZĘ SMACZNEGO!