ßßß Cookit - przepis na Biała fasola z wędzonym mięsem

Biała fasola z wędzonym mięsem

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
liście laurowe 1 sztuk
tymianek 2 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
fasola biała 500 gramów
karkówka wędzona 200 gramów
marchew 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 4 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 0.25 litrów
przecier pomidorowy 3 łyżek stołowych
kiełbasa czosnkowa 200 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
bułka tarta 1 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Fasolę wsypać do garnka, zalać 1l/2l wody i pozostawić, by napęczniała. Gotować z włoszczyzną, tymiankiem i liściem laurowym. Mięso pokroić na 2 cm kawałki. Marchew, cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać tłuszcz, mięso usmażyć na złoty kolor, następnie podsmażyć warzywa. Zdjęć z patelni. Wino dolać do sosu ze smażenia, dokładnie wymieszać, chwilę gotować. Następnie zmieszać z przecierem pomidorowym. Po godzinie dodać do gotującej się fasoli sos i mięso. Warzywa i pokrojoną w plasterki kiełbasę dodać po pół godzinie. Tarte bułkę przyrumienić na oleju, dodać pietruszkę. Warzywa wyjęć. Doprawić do smaku. Przed podaniem każdą porcję posypać tartą bułką.
Uwagi:
Tymianek w gałązce, masło lub smalec, pietruszka zielona posiekana
Kuchnia Bułgarska
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
pyszna, lubie fasolke
Autor: edl26
Data: 2008-12-12
zamieniłabym wędzoną karkówkę na wędzonego kurczaka
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1172/Biala-fasola-z-wedzonym-miesem