ßßß Cookit - przepis na Strogonow drobiowy po mojemu

Strogonow drobiowy po mojemu

nazwa

Wykonanie

idealny na rozgrzanie w chłodne, szare dni.
Strogonow, czyli w orygin alnej n azwie Boeuf Stroganow, jest d aniem, które pod aje się n a różne ok azje. Król wesel i wszelkich imprez rodzinnych, ale i mistrz sm aku i arom atu. Wygodny w pod aniu, jego z alet ą jest nie wątpliwie to, że nie wym ag a ż adnych wyją tkowych z abiegów przed pod aniem, aby prezentow ał się dobrze i był sm aczny, z arówno bezpośrednio po przygotow aniu j ak i po odgrz aniu. (a n a drugi dzień jest n awet jeszcze sm aczniejszy !). Wyst arczy pod ać go w ł adnej miseczce, z dod atkiem świeżej lub podpieczonej b agietki, ewentu alnie posypują c pietruszką lub st artym serem i m amy d anie j ak t a l al a !
W orygin ale strogonow a przyrzą dz a się n a polędwicy wołowej. W mojej wersji z astą pił am to mięsko czymś lżejszym, czyli kurcz aczkiem.
Porcj a dl a 4 osób.
Składniki:
Wyw ar drobiowy
1.5 litr a wody (j a używ am do gotow ani a źródl anej)
1/2 kg mięs a n a rosół lub innego drobiowego
2-3 m archewki
seler
2 cebulki dymki
pietruszk a korzeń
n atk a pietruszki
3 liście l aurowe
sól
pieprz
Strogonow
2 piersi z kurcz ak a (lub 1/2 kilo innej części)
500g piecz arek
3 m ałe p apryki (zielon a, czerwon a i żółt a)
2 cebule
3 zą bki czosnku
m ały słoiczek przecieru pomidorowego
m ak a ziemni acz an a (ew. inn a)
oliw a z oliwek
m asło (ok. 2 łyżki)
ostr a p apryk a w proszku lub śwież a
słodk a p apryk a
czosnek świeży lub gr anulow any
sól
pieprz
Przygotow anie
W pierwszej kolejności przygotowujemy wyw ar. Mięso i w arzyw a dokł adnie myjemy, wrzuc amy do g arnk a i z alew amy wod a. C ałość z a gotowujemy, po czym gotujemy n a wolnym ogniu przez około godzinę.
Piersi kroimy w p aski lub kostkę. Dopr awi amy do sm aku p apryk ami, solą i pieprzem.
Po sz atkow aną cebule z czosnkiem podsm aż amy n a zimnej oliwie z dod atkiem m asł a do zeszkleni a. Dod ajemy piecz arki. Kiedy puszczą wodę, sm ażymy do odp arow ani a przyn ajmniej części wody. Wrzuc amy mięsko i dusimy kilk a minut pod przykryciem, od cz asu do cz asu miesz ają c, t ak żeby mięsko "poz amyk ało się" z k ażdej strony. N a koniec dod ajemy p aprykę i przecier pomidorowy (j a użył am pon ad pół dużego 210g słoiczk a). Podlew amy wyw arem, mniej więcej litr, lub więcej. Dopr awi amy mocno słodką i ostrą p apryką, gr anulow anym czosnkiem, pieprzem i niezbyt dużą ilością soli. Dod ajemy t akże mięsko z wyw aru i chwilkę gotujemy n a wolnym ogniu. Jeśli strogonow nie zgęstni ał s am, dod ajemy nieco mą ki ziemni acz anej : Łyżkę mą ki wsypujemy do szkl anki, dolew amy do niej nieco zupki i miesz amy n a gł adko, po czym wlew amy c ałość do g arnk a. Przykryw amy pokrywką i chwilkę n a wolnym ogniu pilnujemy czy zgęstni ał wyst arcz ają co. Gdy d anie jest gotowe, ścią g amy z ogni a i solimy do sm aku .
Pod ajemy ze świeżym lub podpieczonym pieczywem. Do dekor acji możn a użyć n atki lub st artego ser a żółtego.
Sm acznego zmarzluchy !
Źródło:http://cieszysiemicha.blogspot.com/2014/01/strogonow-drobiowy-po-mojemu.html