Wykonanie
idealny na rozgrzanie w chłodne, szare dni.Strogonow, czyli w orygin alnej n azwie Boeuf Stroganow, jest d aniem, które pod aje się n a różne ok azje. Król wesel i wszelkich imprez rodzinnych, ale i mistrz sm aku i arom atu. Wygodny w pod aniu, jego z alet ą jest nie wątpliwie to, że nie wym ag a ż adnych wyją tkowych z abiegów przed pod aniem, aby prezentow ał się dobrze i był sm aczny, z arówno bezpośrednio po przygotow aniu j ak i po odgrz aniu. (a n a drugi dzień jest n awet jeszcze sm aczniejszy !). Wyst arczy pod ać go w ł adnej miseczce, z dod
atkiem świeżej lub podpieczonej b
agietki, ewentu alnie posypują c
pietruszką lub st artym
serem i m amy d anie j ak t a l al a !W orygin ale strogonow a przyrzą dz a się n a
polędwicy wołowej. W mojej wersji z astą pił am to
mięsko czymś lżejszym, czyli
kurcz aczkiem.Porcj a dl a 4 osób.

Składniki:Wyw ar drobiowy1.5 litr a
wody (j a używ am do gotow ani a źródl anej)1/2 kg
mięs a n a rosół lub innego drobiowego2-3 m
archewkiseler2
cebulki dymkipietruszk a korzeńn atk a
pietruszki3 liście l aurowe
sólpieprzStrogonow2 piersi z
kurcz ak a (lub 1/2 kilo innej części)500g piecz arek3 m ałe p
apryki (zielon a, czerwon a i żółt a)2
cebule3 zą bki
czosnkum ały słoiczek
przecieru pomidorowegom ak a ziemni acz an a (ew. inn a)
oliw a z
oliwekm
asło (ok. 2 łyżki)ostr a p
apryk a w proszku lub śwież asłodk a p
apryk a
czosnek świeży lub gr anulow any
sólpieprz
Przygotow anieW pierwszej kolejności przygotowujemy wyw ar.
Mięso i w arzyw a dokł adnie myjemy, wrzuc amy do g
arnk a i z alew amy wod a. C ałość z a gotowujemy, po czym gotujemy n a wolnym ogniu przez około godzinę.Piersi kroimy w p aski lub kostkę. Dopr awi amy do sm aku p
apryk ami,
solą i
pieprzem.Po sz atkow aną
cebule z
czosnkiem podsm aż amy n a zimnej
oliwie z dod
atkiem m asł a do zeszkleni a. Dod ajemy piecz arki. Kiedy puszczą
wodę, sm ażymy do odp arow ani a przyn ajmniej części
wody. Wrzuc amy
mięsko i dusimy kilk a minut pod przykryciem, od cz asu do cz asu
miesz ają c, t ak żeby
mięsko "poz amyk ało się" z k ażdej strony. N a koniec dod ajemy p
aprykę i
przecier pomidorowy (j a użył am pon ad pół dużego 210g słoiczk a). Podlew amy wyw arem, mniej więcej litr, lub więcej. Dopr awi amy mocno słodką i ostrą p
apryką, gr anulow
anym czosnkiem,
pieprzem i niezbyt dużą ilością
soli. Dod ajemy t akże
mięsko z wyw aru i chwilkę gotujemy n a wolnym ogniu. Jeśli strogonow nie zgęstni ał s am, dod ajemy nieco mą ki ziemni acz anej : Łyżkę mą ki wsypujemy do szkl anki, dolew amy do niej nieco zupki i
miesz amy n a gł adko, po czym wlew amy c ałość do g
arnk a. Przykryw amy pokrywką i chwilkę n a wolnym ogniu pilnujemy czy zgęstni ał wyst arcz ają co. Gdy d anie jest gotowe, ścią g amy z ogni a i solimy do sm aku .Pod ajemy ze świeżym lub podpieczonym
pieczywem. Do dekor acji możn a użyć n
atki lub st artego
ser a żółtego.Sm acznego zmarzluchy !