ßßß Cookit - przepis na KREM Z BIAŁYCH WARZYW

KREM Z BIAŁYCH WARZYW

nazwa

Wykonanie

W jednej z warszawskich restauracji miałam okazję jeść zupę krem z białych warzyw. Była zadziwiająco smaczna!
Dzisiaj postanowiłam odtworzyć ten smak i powiem, może mało skromnie, że zupełnie nieźle mi to wyszło ;)
Uwaga:)
Jak wykorzystać jarzyny z gotowania rosołu/wywaru/bulionu?
Po pierwsze można z nich przygotować sałatkę jarzynową, po drugie można je dodać do tymbalików drobiowych, po trzecie, pokrojone w paseczki mogą zastąpić makaron i być wspaniałym dodatkiem do rosołu .
Dzisiejsza zupa to kolejny sposób na wykorzystanie, przynajmniej części, ugotowanych jarzyn.
Ja białe warzywa, tj. pietruszkę i selera dodałam do przedstawianej dzisiaj zupy krem, a marchewki „poszły” do kremu z pomidorów, bowiem musiałam pilnie uzupełnić „lodówkowy” zapas wekowanych zup ;)
Składniki: (3-4 porcje)
1/3 kalafiora (surowego lub ugotowanego)
2 pietruszki (surowe lub ugotowane)
1/3 selera (surowego lub ugotowanego)
1 por – tylko biała część (surowy)
1 cebula – surowa
1-2 ząbki czosnku – surowe
Uwaga: Zgodnie z sugestią Kolegi blogowicza, w skład tej zupy mogą także wejść: kalarepa, biała rzodkiew oraz pasternak. Thiessa natomiast doradza dodanie topinambura oraz skorzonery .
2 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
sól i biały pieprz do smaku
oliwa z oliwek
dodatkowo:
6-8 plasterków polędwicy łososiowej (lub innej chudej wędliny)
natka pietruszki
Wykonanie:
Jarzyny i warzywa pokroić w kostkę. W ganku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i zeszklić pora wraz z cebulą i czosnkiem. Dodać kalafiora, pietruszki i selera. Zalać bulionem i mlekiem. Gotować na średnim ogniu 20-30 minut. Zmiksować (i ewentualnie przetrzeć przez sito). Doprawić do smaku solą i biały pieprzem.
Podawać z usmażonymi paseczkami wędliny i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/02/02/krem-z-bialych-warzyw