ßßß Cookit - przepis na ZUPA SEROWO-TRUFLOWA

ZUPA SEROWO-TRUFLOWA

nazwa

Wykonanie

W zeszłym tygodniu wybraliśmy się z mężem na obiad do pewnej warszawskiej Restauracji, gdzie zamówiliśmy właśnie taką zupę. Ten smak za mną chodził i chodził.... Postanowiłam, że postaram się odtworzyć to danie, by móc delektować się taką zupą też w domu. Nie jest skomplikowana, więc takie "rarytasy" po pewnym czasie zagościły też na moim stole ;)
SKŁADNIKI:
2 litry bulionu
5 serków tylżyckich (każdy po 100g)
2 marchewki
1 seler
1 mały por
1 pietruszka
2 cebule
4 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek - biała trufla Monini
świeżo mielony pieprz biały
Do gotowego bulionu dodajemy bardzo drobno pokrojoną włoszczyznę. Po zagotowaniu dodajemy serki, gotujemy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia.Cebule i czosnek drobno kroimy, z odrobiną oliwy podsmażamy na patelni. Do momentu aż cebula się zarumieni.
Po rozpuszczeniu się serków dodajemy do naszej zupy przygotowane: cebulę i czosnek. Po połączeniu wszystkich elementów dolałam jeszcze dwie stołowe łyżki oliwy. Przed samym podaniem już na talerzu delikatnie obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Możemy podawać z bagietką.
Smacznego !
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/zupa-serowo-truflowa.html