ßßß Cookit - przepis na Rosół z marchewką

Rosół z marchewką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
marchewka 2 sztuk
seler 1 sztuk
pietruszka 2 sztuk
cebula 2 sztuk
białka 2 sztuk
por 200 gramów
kostka rosołowa 1 sztuk
sól według uznania
pieprz biały według uznania
natka pietruszki posiekana według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone marchewki, seler, cebule i pietruszki włożyć do garnka i wlać 1 litr wody, gotować 10 minut na średnim ogniu. Wyjąć marchewki, a pozostałe warzywa gotować jeszcze 5 minut, odcedzić , osączyć. Białka przyprawić solą i białym pieprzem i lekko ubić widelcem. W rondelku zagotować trochę wody. Do wrzątku przekładać małe porcje białka, zagotować. Ścięte białko wyjąć łyżką cedzakową i natychmiast przełożyć do zimnej wody. Ugotowane marchewki pokroić w plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Następnie wyciąć z nich serduszka ( za pomocą małej foremki do ciastek). Oczyszczone pory pokroić w cienkie paseczki. Do wywaru, w którym gotowane były warzywa włożyć kostkę rosołowa, ponownie doprowadzić do wrzenia. Włożyć pokrojone pory i gotować 5 minut na małym ogniu. Dodać wycięte z marchewki serduszka i porcje białka, posolić. Gotowy rosół przelać do 4 talerzy lub kokilek. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Zupy weg.
Komentarze:
Autor: martunia0704
Data: 2009-04-20
Moim zdaniem to nie rosól tylko jarzynowa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4898/Rosol-z-marchewka