Wykonanie
Pamiętam, że gdy mama zaproponowała mi zrobienie " sernika gotowanego ", jako kolejnego po
domku "wyczynu kulinarny", pomyślałam sobie, dlaczego nie pieczony? Czy taki sernik gotowany jest dla małych dzieci? Czy dlatego nie pieczony, że za mała jestem i niewiele umiem? No i foch gotowy… Trochę w tym było prawdy. Mieliśmy wówczas taki marny, beznadziejnie piekący piekarnik gazowy. Nawet nie śniło mi się, że istnieć będą piekarniki elektryczne. Przygotowanie sernika gotowanego okazało się bardzo proste, a na spodzie z
herbatników, czy
biszkoptów, to już zupełny banał. Może to z powodu tego "focha" i durnych ambicji, nigdy nie pokochałam robienia sernika gotowanego. Zawsze wydawał mi się "gorszy" i w swoich latach nastoletnich wolałam piec murzynka, zebrę, czy fale dunaju.

Dopiero, gdy dorosłam, doceniłam smak sernika gotowanego, łatwość wykonania i to, że gdy nie miałam piekarnika w wynajętym mieszkaniu taki sernik mogłam zakręcić raz-dwa. Z czasem zaczęłam kombinować wersje
czekoladowe, wersje z
burakami, czy
jagodami. Dziś jeszcze jedna jego wersja, bardzo ciekawa - sernik gotowany z zieloną
herbatą, z
pistacjami i
cytryną . Po prostu pyszny!

Pomysł na wersję z zieloną
herbatą, to trochę eksperyment. Naprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taki fajny! Koniecznie poszukajcie do niego niesolonych, pięknie zielonych
pistacji, wyglądają i smakują cudnie.Sernik gotowany z zieloną
herbatąprzygotuj 3 tortownice o średnicy 21cm300g
mąki krupczatki120g zimnego
masła50g
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka1 łyżka
śmietany10g zielonej
herbaty liściastej i ok 50ml
wody100g
mleka2 łyżeczki zielonej
herbaty liściastej70g
mąki ziemniaczanej100g miękkiego
masła150g
cukruskórka otarta z 1
cytryny3
jajka1kg
twarogu sernikowego (używam Piątnicy)ok 70g niesolonych, wyłuskanych
pistacjicukier puder do podaniaZaparz ekstremalnie mocną zieloną
herbatę z herbacianych liści i ok 50 ml
wody. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przecedź przez sitko i schłódź esencję w lodówce. Zaparzone liście drobno posiekaj - do ciasta użyjemy ok 1 łyżeczki liści.
Mąkę, 1 łyżeczkę posiekanych liście
herbaty,
masło,
cukier i proszek przesiekaj razem,
potem dodaj
żółtka,
śmietanę i 2-3 łyżki lodowatej esencji herbacianej. Szybko zagnieć ciasto - ja zazwyczaj robię to w mikserze, płaskim mieszadłem. Podziel ciasto na 3 równe części i wyłóż nim 3 przygotowane tortownice o średnicy 18cm (tno wyłożone papierem do pieczenia). Wstaw na co najmniej 30 minut do lodówki (u mnie 15 min w zamrażalniku).Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz blaty ok 20-25 minut, aż lekko się zezłocą. Wyjmij blaty z tortownic i odstaw do wystudzenia.Jeśli nie masz
trzech identycznych tortownic, piecz blaty osobno. Ja jednak mam kilka form, bo koszt jednej formy to zaledwie kilka złotych, a pieczenie jednocześnie 3 blatów to spora oszczędność energii.Zagotuj
mleko, wsyp do niego zieloną
herbatę i gotuj ok 2-3 minut na malutkim płomieniu.
Potem zestaw z ognia i odstaw pod przykryciem do całkowitego wystudzenia. Zimne
mleko herbaciane przecedź przez sitko i wymieszaj z
mąką ziemniaczanąMasło utrzyj z
cukrem na puch, dodawaj
jajka po jednym i wciąż ucieraj. Dodaj skórkę otartą z
cytryny, a następnie po łyżce
twarogu wciąż ucierając. Gdy masa już będzie gładka i wszystkie składniki się połączą, przełóż ją do garnka i zagotuj na malutkim ogniu cały czas mieszając, by się nie przypaliła. Do gotującej masy wlej herbaciane
mleko wymieszane z
mąką ziemniaczaną, wymieszaj dokładnie i po chwili zdejmij z ognia. Wsyp do masy serowej
pistacje i wymieszaj.Dno i boki jednej z tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do środka jeden z upieczonych wcześniej kruchych blatów i wylej na niego połową gorącej masy serowej. Wyrównaj sernik i ułóż na nim delikatnie drugi upieczony blat. Wylej pozostałą masę
serową i przykryj ostatnim blatem z kruchego herbacianego ciasta. Na wierzchu ułóż papier do pieczenia i wstaw miskę o płaskim dnie do połowy wypełnioną
wodą. Wstaw tortownicę z obciążeniem do lodówki na całą noc. Następnego dnia zdejmij z ciasta obciążenie, rozepnij tortownicę i wyłóż sernik na talerz. Podawaj sernik posypany
cukrem pudrem.