Wykonanie

Przekorne babeczki, które można podać zamiast kubka
herbaty;) Nadziewane
budyniem cytrynowym domowej roboty, ozdobione kremem z
serka typu Philadelphia i zwieńczone wisienką amarena . W smaku niecodzienne, zwłaszcza jeżeli zamiast
herbaty dodacie lawendę. Zapewniam, że jeżeli ktoś nie będzie wiedział z czym są, to ciężko będzie mu zgadnąć. Ale takie niespodzianki są przecież fajne:)


składniki8 g
herbaty liściastej1 dl
mleka100g
masła2,25 dl
cukru2 duże
jajka4 dl
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka z 1
cytrynySok z 0,5
cytrynyFormę do muffinek wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Herbatę zmiksować w młynku do
kawy. Zalać
mlekiem i zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Masło ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać
jajka i dalej ubijać.
Mąkę z proszkiem wymieszać i domieszać do ciasta. Dodać skórkę,
mleko i
sok z cytryny, ubijać jeszcze przez chwilę do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielić
między papilotki, piec 20-25 minut lub do czasu gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia. W babeczkach wyciąć nożykiem środki do połowy, nadziewać
budyniem cytrynowym i dekorować kremem.
Budyń cytrynowyskładniki1 dl
soku cytrynowego1 dl
wody80g
cukruskórka otarta z 1 i 1/2
cytryny20g
mąki ziemniaczanej2
żółtka2 łyżki
masła1 dl
śmietanki kremówki 30%Wszystkie składniki (oprócz
masła i
śmietany) umieścić w rondlu z grubym dnem i wymieszać do połączenia.Podgrzewać, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty
budyń.Ściągnąć z palnika, dodać
masło i
śmietanę (nie ubitą), wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.Kremskładniki250g
serka kremowego3 dl
cukru pudruskórka z jednej
cytryny100g
masłaSerek utrzeć z
masłem, dodać
cukier i
skórkę z cytryny. Wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować. Gdyby krem był zbyt luźny, wstawić do lodówki na 30 minut i późniejdekorować.

Źródło inspiracji