Wykonanie
Razem z Wierą z bloga Jedz mnie zapraszam na tarty z
cytrusami. U mnie będzie to
tarta cytrynowa. Długo nie mogłam się na nią zdecydować. W końcu zrobiłam i okazała się być zupełnie inna niż wszystkie tarty, jakie do tej
pory robiłam. Ta jest bardzo orzeźwiająca i lekka. Polecam ją szczególnie w ciepłe dni, ale zimą będzie też znakomitym deserem, szczególnie po bardzo sycącym obiedzie. Jej nadzienie jest tak
słoneczne, że od razu poczujecie wiosnę!
Jednak
tarta ta nie będzie smakować każdemu z uwagi na kwaskowaty smak zawdzięczany dużej ilości
soku z cytryny.
Ten nieco udoskonalony przeze mnie przepis pochodzi z numeru 07/2010 Biblioteczki Poradnika Domowego pt. Ciasta słodkie i wytrawne. Tarty i quiche Aleksandry Chomicz

Składniki:
Ciasto:
25 dag
mąki20 dag
masła2
żółtka2 łyżki
cukru pudruopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki zimnej
wodymasło do posmarowania formy
Wierzch:
4
jaja2
białka3/4 szklanki
cukru3
cytryny1,5 szklanki
mleka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1. Zagniatamy ciasto na spód tarty z
mąki,
masła,
cukru pudru,
cukru waniliowego i
żółtek pod koniec dodając zimną
wodę (lub kwaśną
śmietanę). Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek nieco większy niż dno tarty, aby utworzyć brzegi. Nasmarowaną
masłem formę wyklejamy
ciastem i wstawiamy na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 °C na środkową półkę. Gdy spód się podpieka przygotowujemy nadzienie tarty.
3.
Cytryny porządnie szorujemy szczoteczką pod ciepłą bieżącą
wodą. Osuszamy. Z jednej
cytryny ścieramy skórkę. Ze wszystkich wyciskamy sok.
4.
Jajka ubijamy z połową
cukru i nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo
mleko. Mieszamy masę z
sokiem z cytryn,
skórką cytrynową i
mąką ziemniaczaną.
5. Na lekko przestudzony spód wlewamy przygotowaną masę
cytrynową. Wstawiamy na ok. 25 minut do piekarnika o temperaturze 160 °C.
6. Gdy masa cytrynowa się zapieka i tężeje, ubijamy pianę z
białek z pozostałym
cukrem. Pod koniec pieczenia wykładamy na stężałą masę
cytrynową i pieczemy jeszcze ok. 10 minut zwiększając nieco temperaturę.
7. Tartę podajemy, gdy ostygnie.