ßßß
Zainspirowana przepisem Moniki w kuchni, lekko go zmodyfikowałam.Składniki:ciasto:1 i 1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki cukru pudru125 g masła1 białko2 łyżki zimnej wodykrem:1,5 cytryny (według oryginału 3 cytryny, natomiast moim zdaniem krem wychodzi wtedy zbyt kwaśny)2 łyżki wody (jeśli użyjecie 3 cytryn to już bez wody)125 g masła3 jajka1/3 szklanki cukrubeza:3 białkaszczypta soli1/3 szklanki cukru3 łyżki zimnej wody1 łyżka mąki ziemniaczanejWszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść w kulę. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy do tarty. Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę, by ciasto nie wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 º C przez 15 minut.Wycisnąć sok z cytryn i podgrzać w małym garnku (dodać wodę, jeśli macie mniejszą ilość cytryn). Następnie dodać masło i mieszać do momentu rozpuszczenia. W międzyczasie w misce roztrzepać jajka z cukrem. Dolać do nich połowę soku z cytryny, wymieszać i wlać z powrotem do reszty soku cytrynowego. Cały czas mieszać podgrzewając na małym ogniu, aż do uzyskania masy o konsystencji budyniu. Gotową masę budyniową przykryć folią, by nie powstał kożuch.W rondelku rozpuszczamy cukier w 3 łyżkach zimnej wody podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając powoli wlewamy syrop do białek. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.Przestudzoną masę budyniową wykładamy na ciasto, na to kładziemy piankę bezową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku (190 º C) przez ok 15-20 minut, aż beza stanie się lekko brązowa.Smacznego! :)

