Wykonanie
Na kruchy spód (śr. 27 cm)200 g
mąki50 g
cukru pudru70 g
masła (roztopione)2
żółtkaszczypta
soliNa krem
cytrynowysok z 3
cytryn3
jajka100 g
cukru100 g
masłasok z 2
cytrynNa piane4
białka100 g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanejMąkę,
cukier puder i
masło mieszać ze sobą. Wbić
jajko, dodać
sól i Zagnieść. Gotowe ciasto dokładnie zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinne.W
między czasie można przygotować krem.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą pianę. Dodać
sok z cytryn,
masło i
mąkę. Wszystko wymieszać. Włożyć rondelek na palnik i na małym ogniu podgrzać, cały czas mieszając i uważając żeby masa się nie przypaliła.Odstawić rondelek z masą i odczekać aż ostygnie.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na duże cienkie koło, które jest większe od formy na tarte. Mocno wysmarować formę
masłem. Przełożyć ciasto do formy, położyć na nim papier do pieczenia i wysypać garść
suchej fasoli lub
grochu.Piec przez 15 minut w temperaturze 200˚CNastępnie delikatnie ściągnąć papier z
grochem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.Gotowy krem przełożyć do upieczonego
spodu.Ubić pianę z
białek i powoli dodać do niej
cukier puder i
mąkę cały czas mieszając. Pianę delikatnie wyłożyć na krem.Piec przez 15 minut w temperaturze 180˚C.
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!
SMACZNEGO!