ßßß Cookit - przepis na TARTA cytrynowa

TARTA cytrynowa

nazwa

Wykonanie

Na kruchy spód (śr. 27 cm)
200 g mąki
50 g cukru pudru
70 g masła (roztopione)
2 żółtka
szczypta soli
Na krem cytrynowy
sok z 3 cytryn
3 jajka
100 g cukru
100 g masła
sok z 2 cytryn
Na piane
4 białka
100 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę, cukier puder i masło mieszać ze sobą. Wbić jajko, dodać sól i Zagnieść. Gotowe ciasto dokładnie zawinąć w folie i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinne.
W między czasie można przygotować krem. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać sok z cytryn, masło i mąkę. Wszystko wymieszać. Włożyć rondelek na palnik i na małym ogniu podgrzać, cały czas mieszając i uważając żeby masa się nie przypaliła.
Odstawić rondelek z masą i odczekać aż ostygnie.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na duże cienkie koło, które jest większe od formy na tarte. Mocno wysmarować formę masłem. Przełożyć ciasto do formy, położyć na nim papier do pieczenia i wysypać garść suchej fasoli lub grochu.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200˚C
Następnie delikatnie ściągnąć papier z grochem i włożyć do piekarnika na kolejne 15 minut.
Gotowy krem przełożyć do upieczonego spodu.
Ubić pianę z białek i powoli dodać do niej cukier puder i mąkę cały czas mieszając. Pianę delikatnie wyłożyć na krem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180˚C.
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/03/tarta-cytrynowa.html