Wykonanie
Inspiracja: artkulinaria.plspód:150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu1
żółtkoDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki formy posmarować
masłem. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz boki formy, przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą/grochem/kulkami. Ciasto piec w 180 º C przez 15-20 minut, wyjąć papier z obciążnikami i piec jeszcze 10-15 minut na złoty kolor. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.masa serowa:500 g tłustego
twarogu100 ml
kremówki 30%1 łyżka
mąki ziemniaczanej50 ml
mleka skondensowanego słodzonego1 łyżeczka
cynamonu30 g
cukru pudru1
jajkoTwaróg umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładką, kremową masę. Dodać kremówkę,
mleko skondensowane,
cynamon,
cukier i miksować jeszcze przez chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji. Następnie wbić
jajko i wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Gotową masę przelać na wystudzony kruchy spód. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 140 ºC i piec 35 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.wierzch:150 ml
śmietany 12%lub 18%3 łyżki
cukruŚmietanę wymieszać z
cukrem. Otrzymaną mieszankę wylać na wierzch upieczonego sernika, wstawić do pieca i piec kolejne 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 2 godziny.Smacznego! :)