ßßß Cookit - przepis na Tarta z Rabarbarem

Tarta z Rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Przyszedł sezon na rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim ciastem.
Składniki:
Spód:
300 g mąki
120 g cukru
100 g masła
3 żółtka
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
3 jajka
150 ml śmietanki 30%
80 g mąki
150 g cukru pudru
około 700 g - 1 kg rabarbaru
3 łyżeczki cynamonu
jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny dodatkowy cukier
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier i wymieszać.
Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z mąką. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 mi
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej masłem formy.
Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C.
Przygotować nadzienie: Jajka, mąkę, śmietanę i cukier dokładnie ubić mikserem bądź trzepaczką do jajek..
Rabarbar obrać, pokroić, dodać cynamon, zasypać cukrem jeśli jest bardzo kwaśny i wymieszać.
Z podpieczonego spodu zdjąć obciążenie, ułożyć rabarbar i zalać płynnym ciastem.
piec około 45 minut w temperaturze 180 o C.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/06/tarta-z-rabarbarem.html