Wykonanie
Przyszedł sezon na
rabarbar więc postanowiłam to wykorzystać i upichcić coś pysznego. Postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie.W tej tarcie kwaśny
rabarbar rewelacyjnie kontrastuje ze słodkim
ciastem.Składniki:Spód:300 g
mąki120 g
cukru100 g
masła3
żółtka2 łyżki
śmietanyNadzienie:3
jajka150 ml
śmietanki 30%80 g
mąki150 g
cukru pudruokoło 700 g - 1 kg
rabarbaru3 łyżeczki
cynamonujeśli
rabarbar jest bardzo kwaśny dodatkowy
cukierWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier i wymieszać.Do
mąki dodać
masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z
mąką. Następnie dodać
żółtko i
śmietanę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę
śmietany. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 miCiasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki wysmarowanej
masłem formy.Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np.
fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C.Przygotować nadzienie:
Jajka,
mąkę,
śmietanę i
cukier dokładnie ubić mikserem bądź trzepaczką do
jajek..
Rabarbar obrać, pokroić, dodać
cynamon, zasypać
cukrem jeśli jest bardzo kwaśny i wymieszać.Z podpieczonego
spodu zdjąć obciążenie, ułożyć
rabarbar i zalać płynnym
ciastem.piec około 45 minut w temperaturze 180 o C.