Wykonanie
No jak sobie przypomnę jak to w maju zapierałam się rękoma i nogami przed grillowaniem... Ostatni weekend sierpnia aż prosi się o fajne grillowe party! Przedostatni i każdy poprzedni weekend lata też zazwyczaj oznaczał biesiadowanie przy kuchni tarasowej, a w tym roku naprawdę dużo nadziewałam na patyczki szaszłykowe. Były szaszłyki wołowe ze
śliwką w
boczku, cudowne sataye z kremem
fistaszkowym, ulubione przez dzieci lizaki
imbirowo-
cytrynowe z
kurczaka i wyśmienite
krewetki z
mango . Ale chyba wszyscy najbardziej lubimy greckie souvlaki .

Dziś zagram chyba najbardziej znany utwór kojarzący się z muzyką grecką, cudowny "Zorba Dance", który aż porywa to przysiadania i krążenia w rytm...No cóż, nawet ja muszę przyznać, że Grecja to nie tylko Kreta ;) W ubiegłym roku również byliśmy w Grecji, tym razem na Kos. Objadaliśmy się pucharem Hipokratesa, wyśmienitymi
kalmarami faszerowanymi z grilla i najlepszym na świecie soulvaki.
Serio, nigdy i nigdzie (including Kreta) souvlaki tak mi nie smakowało jak na Kos. Mieliśmy taką knajpkę, tuż przy plaży, do której wpadaliśmy codziennie albo na lekki lunch albo na długaśną, wysiedzianą i przegadaną kolację nad brzegiem morza. Codziennie ktoś z nas zamawiał souvlaki i zawsze słychać było te same pomrukiwania z zachwytu. Kelner się śmiał, jak miał po raz kolejny przekazywać nasze zachwyty kucharzowi, ale sumiennie biegł na zaplecze,
potem Kostas wychodzi z kuchni, pięknie się kłaniał i zapraszał na dzień następny. W końcu zapytałam, czy mógłby mnie nauczyć robić to souvlaki, bo niedługo wyjeżdżamy i za mocno
będę tęsknić za ich smakiem.

Chyba jednak było to dość niecodzienne zapytanie, bo grecki chef zamilkł na dłuższą chwilę, ale w końcu zaprosił nas na następny dzień dwie godziny przed lunchem, by pokazać i opowiedzieć co i jak. No wiecie, souvlaki to w
wieprzowina na patyku przeplatana warzywami, bardziej zatem chodziło o wspólne nawlekanie i zabawę przy
stole, ale od tej krótkiej "lekcji" z Kostasem robię najlepsze souvlaki na świecie. Zresztą co tu dużo gadać, kupcie dobrą
wieprzowinę (polecam
wieprzowinę rasy puławskiej i złotnickiej) i sami się przekonajcie.

Souvlaki wg przepisu, który przywiozłam z Kos, są niezwykle kruche i soczyste, a warzywa idealnie się komponują z
mięsem. Podstawą marynaty jest specjalna
mieszanka przypraw, którą możecie zrobić sami (przepis na końcu). Do souvlaki podajcie koniecznie
grecki sos tzatziki i dobry
chleb. Uczta gwarantowana!1 kg
łopatki wieprzowej najlepiej z
wieprzowiny rasy puławskiej100 ml greckiej
oliwy z oliwek4 łyżki
przyprawy do souvlaki, w skład której wchodzą:
płatki chilli,
kolendra,
tymianek,
oregano,
estragonsól do smaku1 duża
czerwona papryka1 duża
zielona papryka3-4 spore
pomidory (czerwone i żółte)3-4
czerwone cebuleMięso umyj, osusz i pokrój w sporą, równą kostkę (niechaj będą to dość duże kawałki, by w trakcie grillowania pozostały soczyste), a następnie
posól i dostaw na 20 minut . Marynuj
mięso przez noc w
oliwie z oliwek wymieszanej z
przyprawą do souvlaki.Wymocz patyczki do szaszłyków przez co najmniej 30 minut w wodzie.Z wszystkich warzyw wykrój równe kwadraty (zobacz na zdjęcie wyżej w kolażu).Nawlekaj składniki na namoczone patyczki:2 kawałki
mięsa,
cebula,
papryka,
pomidor, 2 kawałki
mięsa i tak dalej.Z tych proporcji powinno wyjść ok 12-14 szaszłyków - co ważne to by zarówno warzywa, jak i
mięso było równej wielkości, dzięki
czemu souvlaki będą lepiej się grillowały i wyglądały
potem na półmisku. Grilluj ok 10-15 minut w niezbyt wysokiej temperaturze, kilkakrotnie przewracając souvlaki w trakcie. Podawaj skropione
oliwą i oprószone
suszonym oregano. Pycha!
Mieszanka przypraw do souvlaki4 części
oregano2 części mielonych
płatków chilli2 część
tymianku2 część
estragonu1 części utłuczonej w moździerzu
kolendryWymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w szklanym słoiczku, by zawsze
mieć przyprawę pod ręką. A już na pewno w sezonie grillowym. Zazwyczaj robię z 8 łyżek
oregano, a reszta przypraw proporcjonalnie.Jakie
wino podać?Ekspert winiarski Kondrat
Wina Wybrane, p. Jan Czyż poleca
wino do greckich souvlaki:Do grillowanego,
wieprzowego mięsa pasować będzie pełne,
czerwone wino, które spędziło kilka miesięcy w beczce. Wyraźne taniny dobrze połączą się z
białkiem potrawy.
Wino Recoletas Valdecampaña Roble Ribera del Duero DO (44zł)