ßßß Cookit - przepis na Zapiekana feta

Zapiekana feta

nazwa

Wykonanie

Ser feta to moje pierwsze skojarzenie z Grecją. Dużo wapnia, sporo białka, niestety też i masa soli. Feta często gości w koperkowej kuchni jako dodatek do potraw, ale w dzisiejszej propozycji gra pierwsze skrzypce. Pomysł zaczerpnęłam z numeru „Palce lizać” poświęconemu Grecji. Można pobawić się dodatkami, myślę, że następnym razem dorzucę też oliwki. Zapiekana feta robi się niezwykle delikatna i puszysta.
Składniki:
270g fety
2 plasterki pomidora
2 plasterki czerwonej cebuli
2 krążki czerwonej papryki
Oliwa z oliwek
Oregano
Chili w płatkach
Wykonanie:
Kostkę fety kroimy wzdłuż na pół. Dwa żaroodporne naczynka smarujemy oliwą i kładziemy nich po kawałku fety i posypujemy płatkami chili. Na fecie kładziemy pomidora, krążki z cebuli i papryki. Całość posypujemy oregano i skrapiamy jeszcze odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/03/zapiekana-feta.html