ßßß
Gdy przychodzą jednak pierwsze jesienne przymrozki, likwiduję uprawę bazylii, najbardziej wrażliwej na chłód i przerabiam na pesto genovese. Pod koniec października odkopuję doniczkę z rozmarynem i przenoszę na zimę na kuchenne okno, od drugiej połowy września suszę na słonecznym parapecie listki tymianku cytrynowego i wycinam niemal całkowicie zagon mięty. I tak odbije na wiosnę.Zegar pór roku już dzwoni bim-bom, bim-bom idzie jesień.... Posłuchaj cudownej "zegarowej" piosenki. Ma w sobie wspaniałą moc grana w pełnej wersji, ale najbardziej lubię słuchać tej oto wersji akustycznej, niemal liśćmi szeleszczącej. Och mam nadzieję kiedyś usłyszeć ją na koncercie na żywo...(teraz niżej klik na strzałeczce)....Układam na blacie kuchennym pęki umytej mięty. Maleńtasy skrupulatnie odzierają listki z długich, sztywnych gałązek. Większość pakuję w woreczki i chowam do zamrażarki, ale łasuchy nie pozwalają mi zamrozić wszystkiego. Składają zamówienie na czekoladowo-migdałowe ciasteczka miętówki . Ponoć najlepsze na jesienne katary, na dłuższe wieczory i krótsze dni, na klasówkę z matematyki i trójkę z niemieckiego. A nawet, nawet na kolegę co przezywa i ciągnie za kucyki :)
Ciastka są duże, okrągłe, czarne od kakao, miękkie i wilgotne, z okruchami migdałów. Każdy kto po nie sięga, nie spodziewa się zaskoczenia, jakim w smaku okazuje się mięta. W składzie jest tak dużo świeżych listków, że oprócz całej cudownej czekoladowości, ciasteczkowe miętówki wspaniale orzeźwiają i pachną, och jak pachną....
Piekąc ciastka nie próbuj robić małych, daj im być dużymi, takimi "do najedzenia" dzięki temu pozostaną wilgotne i mniej wyschną w trakcie pieczenia. Idealny rozmiar do szkolnej śniadaniówki i popołudniowej herbaty z koleżanką. z podanych proporcji wychodzi ok 36szt ciastek o średnicy ok 8cm300g migdałów blanszowanych300g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia400g cukru100g ciemnego kakao - używam Decomorreno80g umytych listków świeżej mięty3 jajka - używam dwu-żółtkowych o wadze ok 80-95g każde150g masła w temperaturze pokojowejMigdały zetrzyj na tarce obrotowej lub zmiksuj w malakserze na dość drobna kaszę. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodaj drobno posiekane listki mięty oraz masło i jajka. Ucieraj w mikserze płaskim mieszadłem. Masa będzie się kleić. Zbierz ciasto ze ścianek miski i wstaw do lodówki na godzinę lub na ok 30 minut do zamrażarki.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wilgotnymi dłońmi formuj duże kulki z ciasta (wielkości sporej śliwki). Nie przejmuj się, jeśli masa wciąż będzie się lepić. Układaj kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując bardzo duże odstępy, gdyż ciastka staną się płaskie. Piecz 9-10 minut. Po wyjęciu blach z piekarnika zsuwaj papier do pieczenia razem z ciastkami na kratkę i studź. W tym czasie na blasze wyłóż nowy arkusz papieru i układaj kolejną partię kulek z ciasta. Jeśli pieczesz wg podanych wyżej proporcji będzie tego pieczenia na 2 piekarniki po 2 blachy.