ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe

nazwa

Wykonanie

Jowita w kuchni:
Marcepan, to idealny składnik do wypieku ciasteczek, nadaje im charakterystyczny smak, a jednocześnie nie jest bardzo intensywny, dzięki czemu możemy też wyczuć inne smaki: smak maślany, waniliowy. Po ostudzeniu przeniosłam je do metalowej puszki na ciasteczka, zastanawiam się, jak długo tam będą - maksymalnie dwa dni!
Składniki:
175 gram marcepanu - ja kupiłam jajko marcepanowe w gorzkiej czekoladzie, ale to może być czysty marcepan lub batony marcepanowe
2 żółtka
250 gram mąki
łyżeczka płaska proszku do pieczenia
50 gram migdałów drobniutko pokrojonych - kupiłam gotowe
esencja waniliowa
150 gram masła
Sposób przygotowania:
marcepanowe jajko siekamy nożem na kawałki
masło miksujemy do miękkości, dodajemy żółtka dalej mieszamy, następnie dodajemy mąkę, esencję i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy mikserem
do mieszanej masy dodajemy kawałki marcepanu i drobno pokrojone migdały, całość wyrabiamy w rękach
wyrobiona masa jest bardzo miękka, z masy wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę przygniatamy lekko dnem szklanki i widelcem odciskamy ślady na ciasteczku.
układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut - pieczemy ciasteczka na złoty kolor.
po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, możemy zdejmować je z blachy dopiero po ostudzeniu, wtedy też lekko stwardnieją, są idealnie kruche.
rada: z uwagi na fakt, iż marcepan jest słodki, to nie dodałyśmy cukru. Jeśli lubisz bardziej słodkie ciastka, to dodaj 2-3 łyżeczki cukru pudru - najlepiej posmakować odrobinę surowego ciasta, czy jest wystarczająco słodkie.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/05/ciasteczka-marcepanowe.html