Wykonanie

Dzisiaj chcę Was zaprosić na kapuśniaczki z
grzybami, z dodatkiem suszonych
śliwek. Jeśli przygotowujecie w wersji wigilijnej
bulion drobiowy zastąpcie warzywnym, lub po prostu
wodą z dodatkiem
przyprawy warzywnej (klik).
Ciasto drożdżowe, to moje ulubione z wielokrotnie już robionych pasztecików z
mięsem (klik). Całość świetnie ze sobą współgra i smakuje doskonale zwłaszcza z barszczem czerwonym. Bardzo Wam polecam :)Składniki:40g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru100 ml
wody3 szkl.
mąkiduża szczypta
soli100g
jogurtu naturalnego3
jajka5 łyżek stopionego ostudzonego
smalcuDrożdże rozetrzeć z
cukrem. Gdy zrobią się lekko płynne dodajemy 1-2 łyżki
mąki, odrobinę
wody tak by uzyskać konsystencje
śmietany. Mieszamy i odstawiamy do momentu jak "ruszy".
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól, zaczyn, resztę
wody, roztrzepane
jajka,
jogurt i wyrobić gładkie jednolite ciasto. Następnie ciągle wyrabiając dodawać powoli stopiony
smalec. Wyrabiać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian miski i rąk. Powinno być niezbyt zwarte ale nie klejące.Miskę odstawić pod przykryciem na ok 1 , 5 godz do momentu podwojenia objętości.Składniki na farsz:50g
suszonych grzybów700g
kiszonej kapustyok. 500-700ml
bulionu drobiowego3
ziela angielskie2
liście laurowe3
cebule5-7 suszonych
śliwek kalifornijskich1,5 łyżeczki
kminkusól,
pieprz1 łyżeczka
powideł śliwkowych1 łyżka
masłaolej do smażeniaponadto:roztrzepane
jajko do posmarowania
kminek do posypania
Grzyby zalać wrzątkiem w rondelku tak by przykryła je
woda (można docisnąć np garnuszkiem). Odstawić na noc. Następnego dnia gotować
grzyby ok 40 minut w wodzie w której się moczyły.Ugotowane wystudzić i drobno pokroić (
wywar zachować).
Kapustę przepłukać 2x w wodzie. Odcedzić. Następnie zalać
bulionem (w wersji wigilijnej
bulionem warzywnym). Dodać
liście laurowe,
ziela angielskie i
wywar w którym gotowały się
grzyby*. Gotować pod przykryciem ok godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by odparować namiar
wody (tylko częściowo, resztę odcedzimy).
Kapustę odcedzić wyjąć
ziela angielskie i
liście laurowe i drobno pokroić.
Cebule drobno pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na
oleju, dodać wcześniej pokrojone
grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Usmażone dodać do
kapusty. Następnie dodać pokrojone drobno
śliwki, powidła i
kminek. Na koniec dać łyżkę
masła. Doprawić
solą i
pieprzem.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyjąc na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x24cm i grubości ok 2-3mm. Następnie dzielimy go na pół uzyskując tym samym dwa pasy o wymiarach ok. 40x12 cm. Na każdy pas układamy wałeczek z farszu. Górną część ciasta założyć na farsz, dolna część posmarować namoczonym palcem i skleić. Zrolować lekko całość tak by łączenie znalazło się na spodzie. Pociąć rulon ukośnie na ok 10 kawałków i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Podobnie zrobić z drugim płatem i drugą częścią ciasta.Piec nagrzać do 200 stopni. Paszteciki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
kminkiem. Piec ok 20 minut do zarumienienia. Podawać z barszczem czerwonym. Smacznego :)*jeśli chcemy żeby
kapusta miała jasny kolor nie dodajemy
wywaru a jedynie pokrojone drobno
grzyby.


