Wykonanie
Przepis na
drożdżowe kapuśniaczki
Świetny dodatek do wigilijnego barszu czerwonego. Przepis nie jest skomplikowany, na pewno każdemu wyjdą. Polecam!
Składniki:
500g
mąki250ml ciepłego
mleka15g świeżych
drożdży2
jajka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli50g stopionego
masła500g
kapusty kiszonejkilka
suszonych grzybków (ja użyłem
prawdziwków)
2 średnie
cebule3 łyżki
olejuszczypta
cukru4
liście laurowe4
ziela angielskie1 łyżka
majeranku1/2 łyżki
kminku mielonego
1/2 łyżki
tymiankusól i
pieprz do smaku
1
jajko do smarowania
Grzyby musimy moczyć w wodzie przez całą noc.
Kapustę przepłukujemy. Namoczone
grzyby drobno kroimy.
Kapustę zalewamy
wodą, dodajemy
grzyby oraz
listki laurowe i ziele. Gotujemy około 1,5 godziny.
W tym czasie robimy ciasto. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże, dodajemy
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiamy na chwilę. Do
mąki dodajemy
sól, zaczyn
drożdżowy, rozkłócone
jajka i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone
masło. Miskę z wyrobionym
ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około godzinę.
Ugotowaną
kapustę odcedzamy, pozbywamy się ziela i listków.
Cebulę kroimy w drobną kostką i rumienimy ją na dużej patelni.
Kapustę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy
cukrem,
majerankiem,
kminkiem,
tymiankiem oraz
solą i
pieprzem. Całość przesmażamy często mieszająć przez jakieś 4 minuty.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1 cm. Na brzeg nakładamy farsz, zawijamy w rulon i odcinamy od reszty ciasta, brzegi sklejamy. Powstały wałek ciasta kroimy na kawałki około 4-5 cm. Czynność powtarzamy aż skończy się nam ciasto. Kapuśniaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
jajkiem i odstawiamy na 5 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Obserwujmy, kiedy od dołu i od góry są ładnie zrumienione to są gotowe. Podajemy z barszczykiem.
Smacznego!