Wykonanie

Bardzo lubiana przez moje dzieci.... Kot Garfield lubi więc one tez chcą :) I tak się zaczęła ich przygoda z lazanią. Moja nieco inaczej i troszkę wcześniej, ale efekt końcowy podobny - bardzo ją lubię do dziś. Robię jednak rzadko, tak żeby się nie znudziła ;) Bardzo sycąca. Jednym małym kawałeczkiem można sobie pojeść na baaardzo długo :) Idealna w dobrym towarzystwie i przy dobrym
winku. Polecam baaardzo :)Składniki:1kg
mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe)2
cebule1 duża
marchewka3-4
łodygi selera naciowego (ok. 200g)4 ząbki
czosnkuspora szczypta
cynamonupapryka w proszku łagodna
oliwa1 puszka
pomidorów1 mały
przecier pomidorowyok 400g
sera żółtegobazyliasól,
pieprzzioła prowansalskie1 szkl.
czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego1 szkl
bulionu2-3 łyżki
bułki tartejponadto:1 opakowanie
makaronu do lazanii
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej
oliwie. Dodać przeciśnięty
czosnek i chwilę jeszcze podsmażać.
Marchewkę i
selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać
mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać
pomidory w puszcze,
wino,
bulion oraz pozostałe
przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Na koniec można dodać 2-3 łyżki
bułki tartej jeśli sos nadal jest zbyt rzadki.Składniki na
sos beszamelowy:6 łyżek
masła6 łyżek
mąki3 szkl.
mleka3 szkl.
wody3 łyżeczki rosołowe domowe (klik)6 łyżeczek
śmietanysól,
pieprzgałka muszkatołowaMasło rozpuszczamy, dodajemy
mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać
mleko,
wodę i łyżeczki rosołowe. Szybko mieszamy by nie było grudek. Na koniec dodajemy
śmietanę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i gałką.
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (niektóre wymagają podgotowania, inne niekoniecznie). Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić
oliwą. Teraz układamy kolejne warstwy:
sos beszamelowymakaronmięsoser żółtysos beszamelowy itdWszystkie warstwy powtórz 3-4
razy.Wierzch powinien stanowić
sos beszamelowy z
żółtym serem. Można dodatkowo leciutko oprószyć
bazylią.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temp. 180-200 stopni. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić - przykrywamy folią.Smacznego :)

