Wykonanie

Uwielbiam mousakę. I choć jest przy niej troszkę roboty to szczerze ją polecam :) Z reguły robię ją klasycznie - z
bakłażanem. Dziś zastąpiłam go
cukinią i uważam, że z powodzeniem sobie poradziła :) Mousakę zawsze robię "na oko". Dziś na potrzeby bloga wszystko mierzyłam ;)Polecam Wam baaardzo :)Składniki na mousake:2-3 średnie
cukinie1/2 kg
mielonego mięsa (ideałem byłoby baranie z wieprzowym )1
cebula3 ząbki
czosnkuspora szczypta
cynamonupapryka w proszku łagodna
oliwapomidory w puszceok 20 dkg
sera żółtego2-3
jajka (
białka ubić a
żółtka osobno)
bazyliasól,
pieprz2-3 łyżki
mąki pszennej + do podsypania
cukinii1 szkl.
wina wytrawnego lub półwytrawnego2-3 łyżki
bułki tartejSkładniki na
sos beszamelowy:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki1,5 szkl.
mleka1,5 szkl.
wody1,5
kostki rosołowej np.
winiary, knorr lub domowe (klik) (niekoniecznie)3 łyżeczki
śmietanysól,
pieprzgałka muszkatołowaMasło rozpuszczamy, dodajemy
mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać
mleko,
wodę i
kostki rosołowe. Szybko mieszamy by nie było grudek. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy
śmietane.
Mięso smażyć na patelni na
oliwie. Gdy się podsmaży dodać przetarty
czosnek,
paprykę, podsmażoną
cebulę i dalej smażyć. Dodać puszkę
pomidorów,
wino,
bazylię,
sól,
pieprz i
cynamon.Gdy
pomidory się już "wchłoną" na koniec dodać 1-2 łyżki
mąki (tak żeby troszkę zgęstniało) (Jak czasem przesadzę z
przyprawami to ratuję się podlewając odrobiną
mleka.)Zdjąć z ognia. Dodać
żółtka i szybko wymieszać, dodać ubite na sztywno
białka i ok 2-3 łyżki
bułki tartejCukinię umyć i pokroic w plastry grubości ok 1 cm. posolić i odstawić na 15 minut. Obsmazyć uprzednio opruszone
mąką na gorącej
oliwie i wyłożyć na dno wysmarowanego
oliwą naczynia (u mnie ceramiczne 33x20). Posypać lekko
bułka tartą. Na to wyłożyć
mięso i znów lekko posypać
bułka tartą. Na wierzch wylać 3/4
sosu beszamelowego, posypać
startym serem. Piec ok 40 minut w temp.180-190 stopniPodawać pokrojone w kwadraty na dodatkowej odrobinie
sosu beszamelowegoSmacznego:)


